Lombik - ivóvízről, tabuk nélkül! - Ólom eltávolítására tanúsított ivóvíz tisztítók laboratóriumi tanácsadással

kapcsolat
legjobb megoldás
kapcsolat
KAPCSOLAT
Ivóvíz vizsgálat és tanácsadás: 1-2124157
Tel: 1-2124157
Vízvizsgálat és tanácsadás:
ÓLOM A VÍZBEN?!
ÓLOM A VÍZBEN?!
laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

Ólom a csapvízben? Bárki érintett lehet!

Ólom eltávolítására tanúsított ivóvíz tisztítók laboratóriumi tanácsadással
Közzététel szerző: itt egészség · 2 Június 2018
Tags: ólomszennyezésmegoldás
Annak eldöntése, hogy a kiválasztott víztisztító az adott vízrendszerbe milyen feltételekkel illeszthető be, szakmai mérlegelést igényel.
A belvárosi random csapvíz minták több, mint 60%-ában egészségügyi  határértéket jóval meghaladó ólomkoncentrációt mért az OKI egy kutatási program keretében. Ez az eredmény nem meglepő, tekintettel arra, hogy a 70-es évek előtt épült házakban még sok helyen használtak ólomcsöveket.

Mértünk már magas ólmot olyan helyeken is, ahol az épület kora ezt nem indokolná. Szerelvényekből, tömítésekből, még műanyag csövekből is kioldódhat.
Teljes bizonyossággal csak laboratóriumi (pl. AAS) méréssel lehet kizárni, hogy nincs ólom a felhasználóhelyen.
A szakemberek egy része úgy gondolja, nincs is értelme határértékről beszélni egy olyan nehézfém szennyező esetében, amely nem ürül ki a szervezetből, vagyis minden kimutatható ólom szennyezés potenciálisan egészségkárosító.

2018-tól az OKI (Országos Közegészségügyi Intézet) is felvilágosító kampányba kezdett, ennek egyik részterülete eredményeként bárki megtudhatja, hogy az eddig egészségesnek hitt csapvíz a felhasználóhelyen tartalmaz-e ólmot vagy sem.

Mérési tapasztalataink szerint sajnos arra nincsen garancia, hogy ha egyszer nem mértek ólmot a vízben, a későbbiekben sem jelenik meg (az ólom kioldódása sok tényezőtől függ, amik bármelyikének megváltozása a kioldódást segítheti) a csapvízben.

A végleges és biztonságos megoldás a teljes hálózatban lévő ólomcsövek mindegyikének lecserélése lenne, ami értelem szerűen nem megy varázsütésre. A "központi" megoldás hosszabb tervezést vesz igénybe, és még nem tudni, mi lesz a végkimenet.

A legegyszerűbben a MEGFELELŐ (ólom eltávolítására is bevizsgált és minősített) háztartási kisberendezések alkalmazása kivitelezhető.

Laboratóriumunkban több berendezés specifikációját, vizsgálati eredményeit áttanulmányoztuk, és mi magunk is  vizsgáltunk működés ellenőrzésként.
Nagyon sok a silány, a nem megfelelő, az irreálisan sokat tudó vagy a túlárazott termék.
Az is előfordul, hogy a kereskedők ajánlanak rossz vagy felesleges vízkezelési módszert az adott csapvízre.

Sokszor a kifolyó víz kémiai és bakteriológiai szempontból rosszabb, mint a bemenő: így egészségkárosító is lehet - függetlenül az érzékszervi minőség javulástól.

Amennyiben alternatívát keres az ásványvízre vagy káros anyagoktól mentes vízből szeretné főzni  a teát, kávét, levest: az ólom eltávolítására is alkalmas vízszűrőben érdemes gondolkodni.
Az NSF/ANSI 53 Pb-ra minősítés vagy az NNK "ólom csökkentésére is alkalmas lehet" szakvéleménye nélküli aktívszenes szűrők biztosan nem alkalmasak az ólom eltávolítására.
Még a minősítéssel rendelkező víztisztítók esetében is indokolt a feltételes mód!
Annak eldöntése, hogy a kiválasztott víztisztító az adott vízrendszerbe milyen feltételekkel illeszthető be, szakmai mérlegelést igényel.

Az ólomszennyezés egészségügyi hatásairól olvashat  FB oldalunkon, vagy a hivatkozások, szakcikkek bejegyzésben.

Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium


#ólom #olom #víztisztító #csapvíz #viztisztito #egészség #noplastic #ÉnszóltamPb...


további információk
vízvizsgálat

Doulton Magyarország márkaképviselet

Szakmai tartalom: Azari Katalin vegyészmérnök, ivóvíz tanácsadó


Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz