Ugyanabból a vízből főzöl, mint amivel a WC-t öblíted?

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

Ugyanabból a vízből főzöl, mint amivel a WC-t öblíted?

Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás
Közzététel szerző: Azari Katalin vegyészmérnök itt egészség · 1 Szeptember 2020
Magyarországon a háztartások többségében a WC öblítésére ugyanazt a csapvizet használjuk, mint amit fogyasztunk (akár levesként, teaként vagy ivóvízként).

Szerintem irreális elvárás az, hogy ilyen mennyiségben -a mai tudásunk szerinti- jó ízű, egészséges, a fogyasztó elvárásai szerinti ivóvizet juttassunk el a fogyasztóhelyre megfizethető költséghatáron belül. A vízfeladás helyén (a vízműveknél) a víz ivóvíz minőségű. A szállítás során viszont szükségszerűen szennyeződhet. A másodlagos szennyezők többsége a fogyasztó tulajdonában lévő csővezetékek állapota miatt kerül a vízbe.

A csapvízzel szemben támasztott minimum követelmény, hogy bakteriológiailag kifogástalan legyen. Ehhez fertőtlenítésről kell gondoskodni.
Tanulmányok, doktori értekezések témája a vízben jelenlévő fertőtlenítésből adódó melléktermékek egészségügyi hatáselemzése. TÉNY, hogy a trihalometánok például rákkeltőek, a vízben lévő szabad aktív klór szintén egészségkárosító csakúgy, mint a csővezetékből összeszedhető pl. ólom szennyezés.
Ezek jelen vannak a csapvízben!
Míg a klór kellemetlen szagú, addig a klórozott szerves vegyületeket (pl. trihalometánok) vagy az ólmot érzékszerveinkkel nem érezzük.
Sőt! Ha a szabad aktív klór szagát nem érezzük, az nagy valószínűséggel azért van, mert a csőhálózatban töltött idő alatt pld. rákkeltő vegyületek képződtek belőle. Ez csak néhány kiragadott példa a lehetséges szennyezések tekintetében.
Érdemes azt tudni, hogy van gazdaságos és környezetkímélő megoldás az egészséges (és egyúttal jó ízű, frissítő) csapvíz fogyasztóhelyi előállítására!
Előremutató, hogy már az OKI honlapján is megjelenhet az alábbi kiemelés:
"Az ivóvíz az egyik fontos egészséget befolyásoló tényező, amelynek hatása egyes paraméterek, többek között az ólomtartalom tekintetében tudatos döntésekkel egyértelműen befolyásolható…" (OKI project tájékoztató) “Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a berendezések nem megfelelő – a használati útmutatóban foglaltak szerinti - alkalmazásából, a karbantartás hiányából származóan egészségre káros ivóvizet állíthatunk elő, így akár többet árthatunk velük, mint használunk. Az, hogy javasolt-e az alkalmazásuk, illetve milyen típusú kisberendezés lehet alkalmas az ivóvíz utótisztítására, nagyban függ a helyi ivóvíz minőségétől. A vásárlás előtt érdemes figyelembe venni és mérlegelni a kisberendezések alkalmazásának előnyeit és hátrányait, a helyi ivóvíz minőségét és a megoldani kívánt problémát… ” (GYIK16.o)

A csapvíz minőségével és javítási lehetőségeivel kapcsolatos további információk:


Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium



#ólom #olom #víztisztító #csapvíz #viztisztito #egészség #noplastic ivovizem


további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium



Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz