Ivóvíz tisztításról közérthetően - Ivóvíz vizsgálat és tanácsadás akkreditált laboratóriumban: 1-2124157

kapcsolat
Doulton hírek
blog a vízlaborból
legjobb megoldás
ivóvíz tanácsadás: 1-2124157 (munkanap 8-15-ig)
Tartalomhoz ugrás

A vízminőségről és a rossz víztisztító választás ⚠️veszélyeiről.

 
Ideális esetben a háztartásunkban használt vezetékes vízzel kapcsolatban technológiai szempontból minimum 2 külön felhasználási célban és minőségben érdemes gondolkodnunk.
 
Az egyik „kör” az, amit élelmiszerként használunk, elfogyasztunk - nevezzük ezt 🚰IVÓVÍZnek, a másikat 🛁HASZNÁLATI víznek.
 
A több szempontból optimált 💧vízminőség a két külön felhasználási célnál értelemszerűen eltérő.
 
Ennek megfelelően különböző „utó kezelésre” lehet szükség ahhoz, hogy a felhasználás célja szerinti elvárt vízminőség optimális legyen ( költség, környezetterhelés, kényelem stb. szempontból).
 
Ebben a bejegyzésben az IVÓVÍZ célú felhasználásra fókuszálok. Célom nem a teljes körű, mindenre kiterjedő tájékoztatás, hanem a közérthető figyelem felhívás.
 
Ivóvízként a vízfelhasználásunk kevesebb, mint 5%-át fogyasztjuk el. Minőségével kapcsolatban a prioritás az, hogy a fogyasztóhelyen lévő víz bakteriológiailag megfelelő és egészségre káros szennyezőktől mentes legyen. Az ilyen vezetékes víz előállítása és biztosítása a vízszolgáltató hatásköre.
A szolgáltató ideális esetben a 201/2001 rendelet előírásainak, vagyis bakteriológiailag és kémiailag megfelelő (egészségre káros anyagoktól mentes és fertőtlenített) vizet indít el.
 
Mire megérkezik a felhasználóhelyre, a víz minősége szükségszerűen megváltozik: íz- és szagrontók keletkeznek pl. az alkalmazott fertőtlenítés miatt, de a csővezetékből, szerelvényekből is kioldódhatnak szennyezők. Ez a „vízminőség romlás” legtöbb esetben már nem csak a szolgáltató felelőssége. Ezeknek a szennyezőknek a rendszer szintű kiküszöbölése drága vagy technológiailag meg sem oldható pl. a fertőtlenítési melléktermékek, íz- és szagrontók vagy a fogyasztó tulajdonában lévő csövekből, szerelvényekből kioldódó szennyezők esetében.
 
Legtöbb esetben felesleges is lenne kiküszöbölésük, hiszen ezek csak az ivóvíz célú felhasználást befolyásolják.
Gazdaságilag sem racionális a WC öblítésére használt víz trihalometán koncentrációját minden áron csökkenteni (drága), de ugyanígy nem kívánatos pl. az ivóvízből a kalcium iont nátriumra cserélni, csakhogy ne legyen vízköves a mosógép… A sort még lehetne folytatni...

A víz „utazása” miatti minőségromlást a felhasználóhelyen a szükséges mennyiségben és a felhasználási cél szerint érdemes javítani.
IVÓVÍZKÉNT való felhasználás esetében a minőség javítás akkor optimális (környezetkímélő, gazdaságos), ha azt a felhasználás helyén állítjuk elő, a szükséges mennyiségben.
Erre valók a "háztartási ivóvíz utótisztító kisberendezések" [NNK elnevezés].
 
Fontos tudni, hogy ezek a kisberendezések csakis bakteriológiailag kifogástalan és stabil (szabad aktív klórt tartalmazó), elsődleges kémiai szennyezőktől mentes, vezetékes ivóvizek utótisztítására (és csakis arra!) alkalmazhatók.
A vízmű által szolgáltatott vezetékes víz általában megfelel ezeknek a kritériumoknak.
 
📢A háztartási víztisztítók akkor működnek optimálisan, ha azt az adott vízminőséghez választják.
A kisberendezések forgalmazási engedélyének mellékletét képező használati útmutatóban szerepel az, milyen szempontból vizsgálta a szakhatóság a kisberendezést, milyen minőségi probléma javítására alkalmas és milyen használati feltételek betartása mellett biztonságos.
 
Gyakorlati tapasztalatom, hogy sajnos ezeket a korlátozásokat sokszor a kereskedők sem értik, nincsenek tisztában a nem megfelelő használat egészségügyi kockázataival.
 
Talán ez az oka annak, hogy a szakhatóság és a vízmű szakemberei még nem propagálják ezt a nyilvánvaló megoldási lehetőséget: a háztartási víztisztítókat.
Tisztában vannak a kockázatokkal.
A nem megfelelő vagy a nem jól üzemeltetett víztisztító kockázatosabb, mint azok a másodlagos szennyezők, amik jelen lehetnek a vezetékes vízben a fogyasztóhelyen. A vízmű által szolgáltatott "nyers" csapvíz bakteriológiailag és kémiailag biztosan megfelelőbb, mint a nem jól üzemeltetett víztisztító utáni víz.

▶️ Gyakori „üzemeltetési hiba” pl. a két vízkör nem megfelelő elkülönítése.
Az ivóvíz előállítására való háztartási kisberendezések egyike sem megfelelő „központi vízkezelésen átesett” (pl. vastalanított, lágyított stb.) víz minőségének javítására.
 
Kiemelten igaz ez azokra a megoldásokra, melyek a lakásba beérkező víz szabad aktív klórtartalmát pl aktívszénnel csökkentik. Ebben az esetben ugyanis nem garantált, hogy a konyhai vízcsapig eljutó víz tartalmaz elegendő klórt ahhoz, hogy ne indulhassanak be káros bakteriológiai, majd ebből következő kémiai folyamatok akár már a csőben (különösen pangó részeken) vagy az ivóvíztisztító szűrőfelületén. Ez szélsőséges esetben csecsemőkre életveszélyes nitrát, nitrit képződéssel is járhat.

Az aktív fertőtlenítőszer mennyiségének lecsökkenése miatt lehet veszélyes a víztisztító olyan épületekben, ahol pangó vízszakaszok vannak (pl. új építésű házak beköltözés időszakában, vagy időszakosan használt lakások).
  
▶️ Hiba, ha a kiinduló csapvíz minőségét nem veszik figyelembe ivóvíz tisztító választásánál.
Sok helyen a régi elavult csővezetékek állapota miatt sok a lebegő anyag (elsősorban vas, és származékai) a kiinduló vízben.
Ezért egy egyszerűbb aktívszenes szűrő nem megbízható a vízminőség javítására. Azért, mert a lebegő anyagok rátapadhatnak a szűrő felületére, azon különböző kémiai folyamatok indulhatnak be. Még a legegyszerűbb, legolcsóbb minőségű aktív szén is képes a vízminőség érzékszervileg érezhető javítására, miközben kémiai és bakteriológiai folyamatok eredményeképp egészségre káros szennyezőket tartalmazhat.
Azokra a vizekre, amiknél a lebegőanyag tartalom változó a, csakis mechanikai szűrővel védett aktív szén alkalmazható biztonsággal. Lehetőség szerint legyen ez lemosható felületű, baktérium méretű szűrő (0,5-1 mikron).
  
A Vízkutató Vízkémia Akkreditált Laboratóriumban több háztartási ivóvíz tisztító specifikációját tanulmányoztuk abból a célból,  megbízható, biztonságosan üzemeltethető megoldást tudjunk javasolni vezetékes víz minőségének javítására.
 
Vannak a magyar piacon is olyan termékek, amik minden kritériumnak megfelelnek, amit 30 év víztisztítási és laboratóriumi tapasztalat birtokában a háztartási ivóvíz tisztítóktól elvárunk.

Ennek a bejegyzésnek a célja a figyelemfelhívás arra vonatkozóan, hogy mindig van optimális megoldás a vezetékes víz minőségének javítására. Az optimális választás szakmai kompetenciát igényel. A nem körültekintően kiválasztott és nem a leírás szerint alkalmazott víztisztító veszélyes is lehet!
 
A döntés és a tájékozódás felelőssége a víztisztítót vásárlóé.
  
Azari Katalin vegyészmérnök (BME -1990)
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Laboratórium
 
1026. Budapest, Szilágyi E. fasor 43/B.
1-2124157, 1-2148937, 30-2314755
 
labor@vizkemia.hu / info@olomavizben.hu
www.vizkemia.hu / www.olomavizben.hu


Miben tudunk mi segíteni?

Szakmai konzultációs lehetőséggel a csapvíz minőségére vonatkozóan;

ha szükséges: korrekt, használható eredményt adó vízvizsgálattal;

a csapvíznek megfelelő és biztonságosan üzemeltethető víztisztító ajánlásával.


Csak olyan megoldást ajánlunk, ami szakmailag vállalható, megbízható és biztonságosan üzemeltethető.

GYIK-víztisztító vásárlás előtt  

kedvezményes vizsgálati ajánlat


csapvízre szabott javaslat


legjobb víztisztító
 
további információk
vízvizsgálat
Doulton Magyarország márkaképviselet
Vízkutató Vízkémia Kft. - NAH által NAH -1-1217 számon Akkreditált  Vizsgálólaboratórium

Laboratórium vezető: Szakács Imre vegyészmérnök
Ivóvíz tanácsadó: Azari Katalin vegyészmérnökVissza a tartalomhoz