műanyagmentesjúlius? - Ivóvíz vizsgálat és tanácsadás akkreditált laboratóriumban: 1-2124157

eredmény 5 munkanapon belül
kapcsolat
Doulton hírek
blog a vízlaborból
legjobb megoldás
1-2124157 (munkanap 8-15-ig)
Tartalomhoz ugrás

Eső után köpönyeg...
A nagy hőség és a
#műanyagmentes július kampány kapcsán többen is vásároltak víztisztítót (ez akár lehetne örvendetes is).
Néhány hetes működtetést követően van, hogy szeretnék leellenőrizni, valóban jól működik-e.
Általában ekkor találnak meg minket, vízvizsgáló laboratóriumot. Az esetek zömében viszont
a vizsgálat ilyenkor már késő.

Miért nem szól erről is a média, miért nem tudunk többet csapvizük minőségéről (csak a riogatás vagy a bagatellizálás szintjén, ha flakonokról van szó), miért nincs érdemi tájékoztatás pl. a víztisztítókról, mint lehetőségről, ha már egyszer ólomtérképekkel és az óceánban landoló ásványvizes flakonokkal riogatják az embereket.”
Sokan nehezményezik, hogy szinte lehetetlen az eligazodás a víztisztítók között, nincs igazi hiteles tájékozódási forrás, így jobb híján a többet reklámozott termék mellett döntenek.
Paradox, hogy ezt épp nekem teszik szóvá.

Ilyenkor képletesen széttárom a kezem: én megpróbálok minden tőlem telhetőt (a megalkuvás kivételével).
  • A kampány előtti hetekben írtam pl. a nagyobb média szolgáltatóknak. Felajánlottam a csapvíz minőségjavításával kapcsolatos szakmai tapasztalatomat, és segítségemet (mert a sokkoló NNK ólom kockázati térképek bemutatásán kívül legtöbbjük nem segítette a nézőt vagy olvasót a megfelelő megoldás megtalálásában).
-> Többen megköszönték, és egy úttal “nagyon kedvező ajánlatot” adtak a megjelenésre vagy együttműködésre.

  • Néhányszor megkeresem azokat a megszólaltatott vagy hivatkozott “szakértőket” is, akik önhibájukon kívül nem tudnak (vagy nem akarnak tudni) a legújabb eredményekről, megoldásokról, ezért nem teljesen naprakész a véleményük.
    -> A tájékoztatásomra adott reakcióból már pontosan meg tudom állapítani, melyik érdekcsoport “támogatta” a megjelenésüket.
  • Ha hozzászólok egy-két közösségi média bejegyzéshez, előbb-utóbb letiltják...már ebben is van annyi tapasztalatom, hogy tudom, melyik érdekkör áll az adott poszt hátterében.

A legszomorúbb mégis az, hogy januártól azért nem szólalhatok meg a csapvíz-minőség témában szakértőként (ha én fizetnék érte, akkor természetesen igen), mert nem csak riogatni akarok, hanem tudok biztonságos és engedélyeztetett megoldást is ajánlani.
Az senkit sem érdekel, hogy nem azért ajánlok megbízható megoldást, mert ezért valaki megfizet engem (akik ezt gondolják, valószínű magukból indulnak ki...).
-> Azért tudok a magyar csapvizek vonatkozásában szakmailag vállalható megoldást javasolni, mert ezirányú tudásunkat és tapasztalatunkat felhasználva, célirányosan megkerestük.
Megvásároltuk, használtuk, ellenőriztük, valóban tudja-e azt, amit a specifikációi és a szakirodalmi adatok mutattak.
Felvettük a gyártóval a kapcsolatot. Nem kevés engedélyeztetési és vizsgálati díjat fizettünk azért, hogy a termék hivatalosan is (szakhatóság engedélyével) elérhető legyen Magyarországon.
Januártól szakmailag felügyelem ezt a víztisztító márkát és viszonteladó partnerek részére örömmel engedem át a (meghatározott szakmai kritériumok teljesítése esetén) a forgalmazást.

Nem számít a közel 30 éves ezen a területen eltöltött tapasztalat, én januártól a ki tudja melyik? “víztisztító lobby-t képviselem”, és innentől kezdve, ha valami mondanivalóm van, fizessek érte... Valószínű nem azokat képviselem, akiket kellene...

Hogyan kapcsolódik mindez a PlasticFreeJuly kampányhoz?
Kicsit messzebbről indítok…
A magyar forgalmazási szabályozás a víztisztítókra olyan, hogy a termékválasztás felelősségét a fogyasztóra, a korrekt tájékoztatást pedig a kereskedő szakmai kompetenciájára és lelkiismeretére bízza.
Az, hogy az adott víztisztító milyen vízminőségi problémára ad megoldást, a forgalmazási engedély mellékletét képező NNK szakhatósági véleményben és vizsgálati jegyzőkönyvben található (már ha az adott termék egyáltalán rendelkezik ilyennel). Ez a több oldalas melléklet tartalmazza a biztonságos működtetés feltételeit, valamint azt is: mire vizsgálta a kisberendezést a szakhatóság.
Tehát a hatóság megteszi azt, amit megtud.
Az emberek többsége viszont nem rendelkezik elegendő információval ahhoz, hogy ezzel tisztában legyen.
Kevesen tudják, hogy ez a mellékletet létezik.
Megfelelő kémiai és víztisztítás technológiai ismeret hiányában vajon hányan tudják értelmezni egyáltalán a kapott jegyzőkönyvet, a fontos kérdéseket feltenni, és a kapott válasz helyességét ellenőrizni?
A víztisztítót forgalmazók többsége is tudja ezt. Inkább költ média megjelenésre, nem pedig laboratóriumi vizsgálatokra; sok esetben a kereskedő sincsen tisztában azzal, mire jó az általa forgalmazott készülék, de nem is érdekli, nem törődik azzal, hogy a víztisztító nem hogy nem javít, de esetleg még ront is a víz minőségén.
Tapasztalom ezt az anomáliát, és az emberek döbbenetét, elkeseredését is, amikor elmagyarázom, miért nem jó a vásárolt víztisztító arra, amire vette.

Kinek a feladata lenne a hiteles tájékoztatás, a fogyasztók védelme a silány, nem megfelelő termékektől?

Az NNK szakhatóság és a Vízmű szakemberei éppen ezért óvatosak a víztisztítók propagálásával, mert tisztában vannak a forgalmazás szabályozatlanságával, a kereskedők hozzáállásával (tisztelet a ritka kivételnek!).
Ezért gondolják azt, még mindig jobb, ha a másodlagos szennyezők miatt nem tökéletes az ivóvíz, mintha a rosszul választott víztisztító miatt egészségre káros! (ezzel egyetértek!)
Attól, hogy nincsen hiteles és megbízható tájékoztatás, nem fognak az emberek kevesebb víztisztítót vásárolni, csak a fontos információ híján rosszul választott berendezésből lesz több...

A műanyagmentes július kampány kezdetét megelőzően a média szereplőin túl megkerestem néhány, a kampányban érintett szereplőt is.
Amikor a téma fontosságát felvetettem és felajánlottam segítségemet, a kampányt végző képviselőktől a megjelenésre vonatkozó ajánlatot (mennyiért jelentetik meg szakvéleményemet), konkrét elutasítást (általam fel nem ajánlott anyagi érdekeltség híján) vagy jó esetben választ sem kaptam.

1) Vajon a különböző környezetvédelmi kampányban önkéntesen résztvevő lakosság tisztában van ezzel a működési mechanizmussal?

2) Tudja azt valaki, hogy ki támogatja (anyagilag) pl. a #műanyagmentesjúlius kampányt, és mi a valódi célja?


3) Ki és mikor kezdi el a hiteles tájékoztatást környezetünk védelme érdekében a reális megoldásokra vonatkozóan is?


4) Tényleg csak a szemétbálna mutogatására futja egyes szervezetek szakmai kompetenciájából?


Azari Katalin
vegyészmérnök (BME 1990)


A csapvízben lévő ólom csökkentési lehetőségei
(forrás:OKI dokumentumtár_ólom lakossági tájékoztató)

"Amennyiben a csapvízben  ólom van jelen, javasolt valamilyen módon csökkenteni annak koncentrációját.
Végleges megoldás az ólomcsövek TELJES cseréje (az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten!), de annak megvalósulásáig az alábbi átmeneti intézkedéseket teheti:

1) Fogyasztás (ivás, főzés, ételek, italok készítése) előtt mindenképpen folyassa ki a csapot!
Amennyiben az épületen belül vannak ólomcsövek, akkor legalább 1 -2 perces folyatás javasolt, ha a vízelosztó hálózatban (is), akkor legalább 5 perces folyatás javasolt.
Folyatás után akár nagyobb mennyiségű vizet is kiengedhet, és tárolhat a hűtőszekrényében.
Fontos, hogy ivás, főzés, ételek és italok készítéséhez kizárólag a hideg vizet használja, ugyanis a meleg víz nagyobb mértékben oldja a fémeket, így az ólmot is.
Forralással a víz ólomtartalma nem csökkenthető, sőt a párolgás miatt a visszamaradó vízben koncentrálódik.

2) Ha igazolt, hogy a vízvezetékből ólom kerül az ivóvízbe, akkor várandós édesanyák, csecsemők, kisgyermekek számára mindenképpen egyéb forrásból származó víz felhasználását javasoljuk ivás és ételkészítés céljából.

3) Az ivóvízben lévő ólom mennyiségének csökkentésére átmeneti megoldásként szóba jöhet bizonyos otthoni ivóvíz utótisztító kisberendezések alkalmazása, azok hátrányainak mérlegelése mellett."

Miben tudunk mi segíteni?

Szakmai konzultációs lehetőséggel a csapvíz minőségére vonatkozóan;

ha szükséges: korrekt, használható eredményt adó vízvizsgálattal;

a csapvíznek megfelelő és biztonságosan üzemeltethető víztisztító ajánlásával.

 blog a vízminőségről, víztisztítókról

Csak olyan megoldást ajánlunk, ami szakmailag vállalható, megbízható és biztonságosan üzemeltethető.

GYIK-víztisztító vásárlás előtt  

kedvezményes vizsgálati ajánlat


csapvízre szabott javaslat


legjobb víztisztító
 
további információk
vízvizsgálat
Doulton Magyarország márkaképviselet
Vízkutató Vízkémia Kft. - NAH által NAH -1-1217 számon Akkreditált  Vizsgálólaboratórium

Laboratórium vezető: Szakács Imre vegyészmérnök
Ivóvíz tanácsadó: Azari Katalin vegyészmérnök


Vissza a tartalomhoz