Műanyag részecskékkel szennyezett vizet iszik a világ? - Ivóvíz vizsgálat és tanácsadás akkreditált laboratóriumban: 1-2124157

kapcsolat
Doulton hírek
blog a vízlaborból
legjobb megoldás
ivóvíz tanácsadás: 1-2124157 (munkanap 8-15-ig)
Tartalomhoz ugrás
2017.09.08.
Az egész világsajtót bejárja egy amerikai kutatási eredmény összefoglalója, ami az ivóvizek műanyag szennyezéséről szól.

ÉnszóltamPb... mikroműanyag ólom víztisztító csapvíz ivóvíz vízszűrő
Erről beszámoltak a magyar hírforrások is, különböző végkövetkeztetésre jutva...

Pánikra nincs ok - de a legtöbb végkövetkeztetés, miszerint "Meg lehet nyugodni, a magyar csapvíz minősége kiváló, nyugodtan lehet fogyasztani"  teljes bizonyossággal nem jelenthető ki.

Magyarországon a csapvíz minősége a vízfeladás helyén lehet, hogy kiváló...de a fogyasztónál tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek érzékszervi vagy akár egészségügyi kockázatot jelentő minőségromlást eredményeznek.

"A magyarországi csapvíz 96 százalékban felszín alatti vízbázisokból származik...
Ezekbe a vízbázisokba a felszíni vizekben esetlegesen fellelhető hormon- és gyógyszermaradványok sem jutnak le, és az amerikai kutatásban vizsgált mikroplasztik részecskék sem tudnak az ivóvíz kitermelési helyének közelébe kerülni.
Azért, mert a felszíni vizeink, illetve ezek a vízbázisok nem érintkeznek egymással." - Magyar Vízközmű Szövetség (1)

Ezzel a megállapítással egyetértünk.
Vizsgálataink alapján a hazai csapvizekben, amit a szolgáltatók az általuk karbantartott hálózatokon keresztül juttatnak el a fogyasztókhoz, a kimutatható szennyeződések a következők lehetnek: a szükségszerű klórozás melléktermékei (trihalo-metánok, íz és szagrontó vegyületek) vagy a csővezetékből összeszedhető anyagok, amelyek sokfélék lehetnek (rozsda, lebegő anyagok vagy a magas egészségügyi kockázatot jelentő ólom) a hálózat kora, állapota, anyaga, a víz pH-ja, keménysége és egyéb tényezőktől függően.
 
Ami megnyugtató az az, hogy ezen szennyezők eltávolítására és egyúttal a kutatásban említett 2,5 mikronos részecskék visszatartására is megbízható megoldás lehet a fogyasztási helyen a csapvíz utótisztítása - az erre megfelelő szűrő kiválasztása előtt érdemes szakemberrel egyeztetni.csapvízre szabott tájékoztatás


akkreditált laboratórium
további információk
vízvizsgálat
Doulton Magyarország márkaképviselet
Vízkutató Vízkémia Kft. - NAH által NAH -1-1217 számon Akkreditált  Vizsgálólaboratórium

Laboratórium vezető: Szakács Imre vegyészmérnök
Ivóvíz tanácsadó: Azari Katalin vegyészmérnökVissza a tartalomhoz