NSF/ANSI 53 Pb tanúsítvány, vizsgálati jegyzőkönyv ólomeltávolításra - Ivóvíz tisztító tanácsadás akkreditált laboratóriumban

eredmény 5 munkanapon belül
kapcsolat
Doulton hírek
blog a vízlaborból
legjobb megoldás
1-2148937 (munkanap 8-15-ig)
Tartalomhoz ugrás
Ultracarb működés ellenőrzés,  kvázi tanúsítás jegyzőkönyvei, eredményei
A Doulton Ultracarb 6 hónapos vizsgálatai az NNK ólom tanúsítási folyamatában lezárultak. A vizsgálati eredmények mindhárom kihelyezett készülék esetében a szűrőbetét élettartamának végén is maradéktalanul eltávolították a csapvízben lévő ólomszennyezést.
Az NNK az összefoglaló jegyzőkönyveket augusztusban tervezi publikálni.
Aki addig is megbízható, biztonságos ivóvíztisztítót szeretne ólomra, annak az Ultracarb megoldás lehet!

Az eddigi, rendelkezésre álló mérési jegyzőkönyvek alább elérhetők.

Wekerlei valós csapvízminta ólomtartalmának vizsgálata (NNK tanúsítási protokoll szerint)

Az alábbi képekre kattintva megjelennek az egyes havi eredmények.
Az első, 2018-ban levett mintát követően másik vezetékre kötöttek át, azt remélve, hogy az ólomtartalom jelentősen lecsökken.

Elgondolkodtató, hogy mennyire bizonytalan a csapvíz ólomtartalmának becslésére jelenleg alkalmazott mintavételi protokoll.
A mintavétel mindig ennek megfelelően, azonos körülmények között történt, de az ólom beoldódást befolyásoló tényezők többsége változó paraméter.
A vízvételi hely (mintavételi hely) kockázat értékelésekor éppen ezért fokozottan figyelembe kell venni a mintavételből származó statisztikai modell hibáját.
Tekintettel arra, hogy várandós nők, csecsemők és kisgyerekek esetében nincsen tolerálható ólomkoncentráció, ezért a kockázat értékelésnél a mintavételből származó elsőfajú hibát kell minimalizálni.
Vagyis minimalizálni kell annak a kockázatát, hogy a mintavétel hibája miatt tévesen jónak minősítünk egy egyébként ólomszennyezés szempontjából kockázatos helyet.

 1. A februári minta esetén csökkent az ólomtartalom. Itt a kifolyatás hatására *határérték alatti ólom volt mérhető. (*  nem egészségügyi hatáselemzésen alapuló un. egészségügyi mikrokockázati határérték, hanem, a WHO által irányadónak minősített, ideiglenes érték).
  Ha csupán a második minta áll rendelkezésre, lehetett volna tévesen az az értékelés, hogy a vízvételi hely biztonságos.

 2. A márciusi mintában növekedett az ólomtartalom, itt már a kifolyatás sem vitte határérték alá az ólmot.
 3. Áprilisban az NNK is vizsgált, az ólomtartalom tovább növekedett, a kifolyatás szintén nem jelentett megbízható megoldást.
 4. Májusban a januárihoz képest több, mint 16-szoros emelkedés volt a csapvízben, a határérték 21szerese!
 5. A júniusi csapvízminta ólomtartalma: 135 mikrogramm/liter.
 6. Az utolsó mintavétel a szűrőbetét cseréje előtt történt, 6 hónappal a beüzemelést követően. A csapnyitáskori vízminta ólom tartalma 200ppb volt, a kifolyatás itt sem lett volna elegendő "óvintézkedés". 5 perc folyatást követően is határértéket meghaladó ólomkoncentráció volt mérhető.

A jó hír az, hogy az Ultracarb szűrőbetét maradéktalanul eltávolította az ólomszennyezést, extrém magas ólomkoncentrációnál is.


 

Az ultracarb szűrőbetét 6 hónapos működést követően még az extrém magas ólmot is maradéktalanul eltávolította.Mire érdemes figyelni víztisztító választásakor? Mi az NSF/ANSI tanúsítvány és miért fontos?

Magyarországon a vezetékes víz jó minőségű,  kedvező ásványi anyag összetételű, ezért az ivóvíz előállításához (felhasználóhelyi utótisztításához) nincs szükség drága és extra felügyeletet igénylő technológiákra (mint amilyen a reverz ozmózis, a desztilláció vagy a teljes ioncsere).

Fontos, hogy tisztában legyünk a csapvíz reális szennyezőivel, nehogy a kiválasztott szűrő többet ártson, mint használ:

 • a leggyakrabban használt aktívszenes szűrők többsége csak ideiglenesen képes megkötni  a nehézfém szennyezőket is, majd véletlenszerűen visszaengedi a szűrt vízbe (így többet árt, mint használ - még akkor is, ha a víz íze jobb).
 • vannak olyan víztisztítók is, amik a magyar csapvizek szennyezőihez képest irreálisan drágák, hiszen sokkal többet "tudnak", mint amire szükség van.
 • ugyanakkor lehet, hogy nincs felkészülve pl. a lebegőanyagok vagy egyéb reálisan jelenlévő szennyezők kiszűrésére, így a szűrőanyag idő előtt eltömődik és nem tud biztonságos hatékonysággal működni.

Akkor optimális a választás (megbízhatóság, vízminőség és ár szempontjából), ha a szűrőanyag az életciklusának végén is tökéletesen távolítja el a jelenlévő szennyezők mindegyikét.

A víztisztító bizalmi termék, hiszen a vásárló nem tudja ellenőrizni a működését.
Ezért kiemelten fontos szempont a választásban a gyártó megbízhatósága és a termék minőségi tanúsítványának megléte.

A gyártók termékük megfelelőségét független laboratóriumi vizsgálatokon alapuló termék minősítésekkel, a gyártási folyamat megbízhatóságát pedig minőségbiztosítási rendszertanúsítványokkal igazolják ( a minőségbiztosítási rendszertanúsítvány nem a termék víztisztítási képességére ad információt).
Aktívszenes szűrők esetében erre az NSF/ANSI 42 és 53 szerinti minősítés való.

A magyar csapvizekben a legsúlyosabban egészségkárosító szennyező az ólom, ezért olyan terméket érdemes vásárolni, ami rendelkezik <<NSF/ANSI 53 ólom eltávolítására>> tanúsítvánnyal (és vizsgálati jegyzőkönyvvel) vagy az NNK vizsgálaton alapuló szakhatósági engedéllyel <<ólom csökkentésére is alkalmas>> megjelöléssel. Ezt a forgalmazó igazolja a vásárló felé.

Fontos a forgalmazó felkészültsége, szakmai kompetenciája a megfelelő szűrőanyag, szűrőbetét kiválasztásához.

Példaként a laboratóriumunkban használt Ultracarb aktívszenes integrált szűrőbetét jegyzőkönyveit, NSF termék és minőségbiztosítási rendszer tanúsítványait mutatom be.
A szűrőt több életcikluson át, valós használati körülmények mellett is teszteltünk.

A vizsgálati eredmények kiválóak - az ólom, a rákkeltők, valamint az íz és szagrontó anyagok eltávolítása szempontjából is.

Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium


További vizsgálati jegyzőkönyvek
Összefoglaló vizsgálati jegyzőkönyv és szakvélemény (nem csak ólomtartalomra vizsgálva)

Vizsgálati jegyzőkönyv

NSF/ANSI  53 ólomra pH=6,5 jegyzőkönyv

NSF/ANSI 53 ólomra pH=8,5 jegyzőkönyv

NSF Minőségbiztosítási tanúsítvány

Doulton márkaképviselet
további információk
vízvizsgálat
Vissza a tartalomhoz