Ólomra is minősített víztisztító, laboratóriumi tanácsadással - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

A leggyakoribb kérdések, hátha pont ezt akarod tudni...

Mit jelent az integrált szűrőbetét?
Egy szűrőbetéten belül több szűrési funkció valósul meg. Ezáltal hely és környezetkímélő.
Az ultracarb szűrőbetétet a magyar csapvizekre optimalizálva választottuk ki, funkciói:
1. lemosható mechanikai előszűrő, 2. baktériumszűrő,  3. aktívszenes szűrő 4. nehézfémek eltávolítására alkalmas speciális ásványi anyag.
Ez a szűrőbetét az öszes potenciálisan jelenlévő szennyező eltávolítására képes, ami a magyar csapvizekben jelen lehet. Ugyanakkor nem tud feleslegesen többet, mint amire szükség van, ezáltal kiemelkedően gazdaságos.

Mi a különbség a 3 víztisztító között?
Az általunk forgalmazott Doulton víztisztítók megjelenésükben és csatlakoztatási módjukban különböznek csupán, mindegyikben Ultracarb szűrőbetét van, a tisztított ivóvíz minősége ugyanaz.

Milyen az Ultracarb szűrővel szűrt víz minősége?
Az Ultracarb minden egészségre káros anyagot eltávolít, ami a magyarországi vezetékes vizekben jelen lehet: pl. a vízben lévő fertőtlenítési melléktermékek, íz és szagrontó anyagok, (esetlegesen, de nem jellemzően jelen lévő hormonok, gyógyszermaradványok; azbesztszemcsék, mikro műanyagok stb.).
A szűrt vezetékes víz nem csupán garantáltan „ólom mentes”, de egészséges, jó ízű, frissítő “prémium minőségű ivóvíz” lesz.

Milyen ólomkoncentrációig jó, mennyire biztonságos?
Ezt a szűrőbetétet laboratóriumunkban több, mint 2 éve használjuk, folyamatosan vizsgáljuk. Az eredmények kiválóak, még kiugróan magas ólomtartalomnál is (>210 mikrogram/l Pb –wekerlei háztartás). A szűrőbetét élettartamának végén is maradéktalanul eltávolította az ólmot a vezetékes vízből.
Az NNK tanúsítási folyamatban a legmagasabb ólomszennyezés 320ppb volt, amire szintén 100%-os volt az eltávolítás.

Miért független a max.  6 hónap időkorlát a szűrőbetéten átfolyó víz mennyiségétől?
Az Ultracarb szűrőbetét a víz ízének javítására aktívszenet is tartalmaz. Az aktívszenet azért alkalmazzák a vízminőség javítására, mert alkalmas arra, hogy a leggyakoribb szerves szennyezőket (íz és szagrontók, rákkeltők) megkösse a felületén. A felületén megkötött szerves szennyezők, ha megfelelőek a körülmények (víz, hőmérséklet), kiváló táptalajul szolgálhatnak a különböző baktériumok számára. Vannak olyan baktériumok, amik kémiai vízminőség romlást is eredményezhetnek, ezért nem elegendő az utólagos baktérium inaktiválás (UV), biztosítani kell azt is, hogy a bakteriális folyamatok miatt bekövetkező vízminőség romlás minimális legyen. Az egyes szűrőbetétek ezt különböző megoldásokkal próbálják megakadályozni: pl. ezüsttel impregnálás, baktériumszűrés. Ennek hatékonyságát az NNK (szakhatóság) ellenőrzi. Az NNK úgy döntött, hogy Magyarországon 6 hónapban maximálja azt az időtartamot, aminek végén ilyen szempontból is vizsgálja a víztisztítók megbízhatóságát. Tehát az aktívszenet is tartalmazó szűrőbetétek tanúsított élettartama Magyarországon maximum 6 hónap lehet. Ez az időtartam országonként változó az egyes fertőtlenítési technológiák és egyéb körülmények különbsége miatt. Az Ultracarb szűrőbetét a 6. hónap végén is tökéletes megbízhatóságot mutatott bakteriológiai szempontból is, ami annak köszönhető, hogy  egyedülálló felépítéséből adódóan a baktériumok nem is juthatnak az aktívszén felületére.

Miért van szükség az Ecofast szűrőháznál külön ivóvíz elvezető csapra?
A kerámia szűrőbetéten áthaladó víz átfolyási sebessége max. 1,5-2 liter/perc (ekkor optimális a szűrőbetét működése).
· ez az áramlási sebesség nem lenne elegendő mosogatáshoz, kézmosáshoz.
· az aktívszenes szűrő kapacitása ivóvíz célú felhasználásra van „méretezve”, felesleges lenne a mosogató és kézmosó vizet ivóvíz minőségre tisztítani (nem költséghatékony).
·  a szűrőbetétet elhagyó víz mikrobiológiailag már nem stabil (a szabad aktív klór és a fertőtlenítési melléktermékek eltávolítás ez egyik cél), így nem kívánatos, hogy ez a víz olyan csaptelepen keresztül hagyja el a szűrőt, amin meleg víz is folyik.

Mi a különbség az Ultracarb és az Ultracarb SI betét között?
Az Ultracarb mögötti SI jelzés a scale inhibitor (vízkőképződést gátló) rövidítése.
Ez az ultracarb szűrőn belül egy 5. "lépcső", amin átmegy a víz. Olyan polifoszfát oldódik minimális mennyiségben a vízbe, ami élelmiszer ipari minőségű, és a kalcium illetve magnézium ionokkal hamarabb “képez sót”, mint karbonát (ez a vízkő).
A szűrőbetétben tehát nem ioncserélő gyanta van, a folyamat nem vízlágyítás (kalcium és magnézium ionok lecserélése nátrium ionokra) történik, hanem az inhibitor a kalcium és magnézium ionok karbonáttal való csapadékképződését (vízkő) akadályozza meg.
Részletesebb kémiai fejtegetések helyett praktikusan: a kalcium és magnézium ionok a vízben maradnak.
Némi vízkőhöz hasonló lerakódás így is  tapasztalható (a kalcium-foszfát), de ez könnyen eltávolítható a konyhai forraló eszközökből is (nem csak ecettel, hanem tapasztalatom szerint egyszerű mosogatással).

A 6 hónap időkorlát mellett mi a mennyiségi korlátja a szűrőbetétnek?
Az ultracarb szűrőbetét kapacitása 2300 liter, amit az ólom eltávolító képessége határoz meg. 150ppb ólomra vizsgálva 2*2300 liter átengedéséig garantált a tökéletes, 99% eltávolítás.

Házhozszállítással rendelés esetén kb. mennyi a szállítási idő rendeléstől?
A termékekből van készleten, a rendelést követő 24 órán belül (munkanapon) kiállítjuk a számlát, elküldjük e-mailben a szükséges adatokkal, majd az utalás beérkezését követően postázzuk a terméket. A FOX post általában 1 héten belül kézbesít.

Mennyi műanyag hulladék képződik a csere szűrőbetét miatt?
Az Ultracarb szűrő csak természetes anyagokat tartalmaz. Az egyetlen műanyag rész a fejrészen található csatlakozó menet, ami újrahasznosított műanyag. A mechanikai és baktériumszűrő a 7mm vastag ezüstöt is tartalmazó kerámia burok. Az aktívszén a kókusz származék. A nehézfém eltávolítást speciálisan kezelt ásványi anyag biztosítja (Doulton szabadalom). Az Ulracarb szűrőbetét komposztálható.
Mi a teendő, ha lecsökken a kifolyó víz sebessége?
Ha túl sok a lebegőanyag (pl rozsda) a vízben, ez hagyományos szűrőknél akár 1-2 hét múlva is bekövetkezhet.  
A Doulton betétben a 7mm vastag kerámia burok megvédi az aktívszenet és az ólom eltávolítására alkalmas anyagot az eltömődéstől, az idő előtti kimerüléstől. Ha a kerámia felület annyira eltömődne, hogy lecsökken a szűrőből kifolyó víz sebessége, a szűrő kerámia felülete vízzel egyszerűen lemosható (ls. a videok között).A Doultonvíz FB oldalon tesszük közzé az aktuális ajánlatokat, híreket. Megosztással segíthet, hogy minél többen tudjanak a legjobb víztisztítóról!

további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált VizsgálólaboratóriumTanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz