Ólomszennyezés a csapvízben? Vizsgáltassa meg! - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás
-
Ólom vizsgálat és kockázat értékelés
5-7 munkanapon belül eredmény
A csapvíz ólomszennyezése az ólomtérképeken pirossal jelölt helyeken csak laboratóriumi mérésekkel zárható ki.  
Amennyiben a csapvíz ólomszennyezett, Magyarországon a felhasználóhelyen az ólomszennyezés eltávolítása a legfontosabb (prioritásos) vízminőségjavító feladat.
Hogyan kerül ólom az ivóvízbe?
Az ólomszennyezés az ólom tartalmú ivóvízvezetékek, szerelvények korróziója által, kioldódással kerülhet az ivóvízbe.
A kioldódás (migráció) mértéke nagymértékben függ az ivóvíz fiziko-kémiai tulajdonságaitól, mint a pH, hőmérséklet, vízkeménység, fertőtlenítőszer típusa, stagnálási idő.
Minél savasabb és minél lágyabb az ivóvíz, annál agresszívebb, annál inkább elősegíti az ólomvezetékből történő migrációt.
A kemény víz vízkőréteg kialakításával csökkenti az ólom kioldódását. De semmi biztosíték nincsen arra, hogy pl. a vízkőréteg megsérülését követően ez a beoldódás nem növekszik, egészséget veszélyeztető mértékben.

Ólomvezetékeket elsősorban a főelosztóhálózat bekötővezetékeként és épületen belüli vízvezetékrendszer anyagaként építettek be az 1970-es évek előtt. Ma már, egészségügyi hatásuk ismeretében, sehol nem kerülnek ilyen ólomvezetékek beépítésre. A már beépített ólomvezetékek cserére szorulnak.

Milyen egészségügyi hatásai vannak az ivóvíz ólomtartalmának?
Az ólom egy jól ismert toxikus nehézfém, emberre gyakorolt mérgező hatása már régóta köztudott.
Az elfogyasztott csapvízben lévő ólom a szervezetben felszívódik, a véráramba jut, és káros egészségi hatásokat okoz.
Várandósok, magzatok, csecsemők és kisgyermekek különösen érzékenyek az ólom káros hatásaival kapcsolatban, ugyanis testtömegükhöz képest több vizet vesznek fel, nagyobb arányban kötik meg a benne lévő ólmot.
Ezen kívül az ólom magzati károsodást okozhat, illetve kedvezőtlen hatással van a gyermekek mentális fejlődésére, szellemi képességeire, intelligencia-szintjére.
Felnőtteknél tapasztalt káros hatások közül kiemelhetők egyes fontos ionok, nyomelemek, vitaminok (kalcium, vas, cink, D-vitamin) hasznosulásának romlása.
Az ólom tartalmú víznek nincsen különös íze vagy szaga, így pl. fémes íz megjelenése nem utal az ivóvízben lévő ólom mennyiségére.
Ha a vízhálózat és az épület kora alapján feltételezhető, hogy ólom kerülhet az ivóvízbe, érdemes azt megvizsgáltatni.
A csapvízben lévő ólom csökkentési lehetőségei
(forrás:OKI dokumentumtár_ólom lakossági tájékoztató)

"Amennyiben a csapvízben az ólom szennyezés jelen van, javasolt valamilyen módon csökkenteni annak koncentrációját.
Végleges megoldás az ólomcsövek TELJES cseréje (az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten!), de annak megvalósulásáig az alábbi átmeneti intézkedéseket teheti:

1) Fogyasztás (ivás, főzés, ételek, italok készítése) előtt mindenképpen folyassa ki a csapot!
Amennyiben az épületen belül vannak ólomcsövek, akkor legalább 1 -2 perces folyatás javasolt, ha a vízelosztó hálózatban (is), akkor legalább 5 perces folyatás javasolt.
Folyatás után akár nagyobb mennyiségű vizet is kiengedhet, és tárolhat a hűtőszekrényében.
Fontos, hogy ivás, főzés, ételek és italok készítéséhez kizárólag a hideg vizet használja, ugyanis a meleg víz nagyobb mértékben oldja a fémeket, így az ólmot is.
Forralással a víz ólomtartalma nem csökkenthető, sőt a párolgás miatt a visszamaradó vízben koncentrálódik.

2) Ha igazolt, hogy a vízvezetékből ólom kerül az ivóvízbe, akkor várandós édesanyák, csecsemők, kisgyermekek számára mindenképpen egyéb forrásból származó víz felhasználását javasoljuk ivás és ételkészítés céljából.

3) Az ivóvízben lévő ólom mennyiségének csökkentésére átmeneti megoldásként szóba jöhet bizonyos otthoni ivóvíz utótisztító kisberendezések alkalmazása, azok hátrányainak mérlegelése mellett."

Miben tudunk mi segíteni?

Kockázat értékelésre alkalmas mintavételi protokoll ajánlásával
Akkreditált vízvizsgálattal
Ólom kockázat értékeléssel - vízvizsgálat és szakmai tapasztalatra alapozott megfelelő statisztikai modell alapján
Szaktanácsadással a lehetséges megoldásokra vonatkozóan
Szükség esetén megbízható (NNK tanúsított és saját vizsgálattal igazolt) víztisztítási lehetőség ajánlásával.

Ahhoz, hogy eldönthető legyen, a vízvezetékhálózatban lévő ólomcsövek cseréjéig milyen „átmeneti intézkedések” alkalmazhatók az ólomkoncentráció csökkentésére, az ivóvíz vételére használt helyen a legnagyobb potenciálisan megjelenő ólomkoncentrációt is érdemes mintázni. Attól függően, hogy a háztartásban van-e kisgyermek vagy várandós nő a vízfogyasztók között, a 2. vízminta vételi módja változhat.
Az épületben és a lakásban lévő vízvezeték rendszer és a használati szokások ismeretében lehet mérlegelni, mikor és hogyan vegye a mintát.

A kockázat értékelésre használható vizsgálati eredmény előfeltétele a szakszerűen levett minta. Munkatársaink felkészültek arra, hogy kérdéses esetben tanácsot adjanak a mintavétel módjára.
A mérési eredmények értelmezése, a fogyasztási hely ólomkockázatának értékelése szakmai kompetenciát, gyakorlatot igényel. A Vízkutató Vízkémia Akkreditált Laboratórium több, mint 10 éves, egyedülálló tapasztalattal rendelkezik ezen a területen.

Teljes bizonyossággal csak laboratóriumi műszeres vizsgálattal lehet kizárni a súlyosan egészségkárosító nehézfém jelenlétét.
Ólomvizsgálat eredménye:
5-7 munkanapon belül
szakvélemény, megoldási javaslat
18.000 Ft/mintahely (2db minta vizsgálata+értékelés)
Minta átvétel: hétköznap 8-15-ig.
Eredmény: 5-7 munkanapon belül.
Tájékoztató az ólom kockázat értékelésről - háztartások vizsgálatához

A kockázat értékelésre alkalmas mérési eredmény feltétele a megfelelően tervezett és végrehajtott mintavétel.

Az ólom vízbe való beoldódását számos tényező befolyásolja, de ezek közül -a mintavétel tervezése szempontjából- a víz ólomszennyező forráson való  tartózkodási ideje a legfontosabb.

A mintavétel tervezésekor igyekszünk a lehető legtöbb információt a legkisebb költségvonzattal elérni, és minimálisra csökkenteni a mintavételből adódó un. elsőfajú hibát (a nem reprezentatív mintavétel miatt tévesen biztonságosnak ítélünk egy egyébként ólomszennyezés szempontjából kockázatos vízvételi helyet). Ha a háztartásban kockázatos csoportba eső vízfogyasztó is van, a cél az elsőfajú hiba minimalizálása, egyéb esetben annak monitorozása, hogy pl. a csap alapos kifolyatásával az ólomszennyezés biztonsággal csökkenthető-e.

Az ólom szennyezőforrás lehet ólomcső, tömítés, szerelvény, hattyúnyak, de akár pvc adalékanyag is. Minél tovább tartózkodik a víz az adott szennyezőforráson, annál nagyobb az ólom beoldódás mértéke (szakirodalmi adatok szerint minimum 6 órás pangó víz vétele az ideális). Társasházi lakások esetében, ha a közös vezetékek ólomtartalma is feltételezhető, megfontolandó az ólomszennyező forráshoz a lehető legközelebbi mintavételi ponton is vízmintát venni. Ha kisgyermek vagy várandós nő van a vízfogyasztók között, a 2. minta eltérő lehet az általánosan ajánlottól.

Magánembereknek a gyermekintézményi mintavétel protokollját ajánljuk: a feltételezhető legnagyobb ólom kioldódást is modellezve.
Az 1. számú 1liter gyűjtött (pangó víz) minta a mintavételi csaptól számítva 1-1,5m csőszakasz és az abban lévő szerelvények, tömítésekből kioldódó ólomszennyezésre ad információt, a 2. mintához hasonlítva.
A 2. számú minta lehet
a) "kifolyatott" vízminta, ami az ólom szennyezés szempontjából a kifolyatással elérhető lehető legjobb vízminőségre ad információt;
b) napközbeni véletlenszerű minta, ami a legvalószínűbb átlagértékre adhat információt.

A mintavétel tervezésekor vagy a minta átvételénél, szakvélemény kiadása előtt további fontos tisztázandó kérdések:
  • a mintavételi csap lakáson, épületen belüli elhelyezkedése;
  • a vélelmezett ólomforrástól való távolsága;
  • mikor volt felújítva a lakásban a vízvezeték rendszer;
  • az épületen belül volt-e felújítás más lakásban;
  • vannak-e réz szerelvények a mintavételi hely közelében;
  • van-e már mérési eredmény épületen belül más mintavételi helyen ólomra;


A mérési eredmény értékelése nem azonos a határértékkel való összehasonlítással. A kockázat értékelés szakmai ismereteket, gyakorlatot is feltételez, csakúgy, mint mérhető ólomszennyezés esetén a lehetséges megoldások számbavétele.

Ivóvíz tanácsadás döntéshozók részére

A Vízkutató Vízkémia Akkreditált Laboratóriumban az 5/2023 (I.12.) rendelet által előírt feltételeknek megfelelő ivóvíz biztosításához kapcsolódóan teljeskörű szolgáltatást nyújunk.
Az 5.§ (5) által meghatározott kockázat értékeléshez szükséges mintavételi terv elkészítésétől kezdve az akkreditált vizsgálatokon keresztül, ivóvíz tanácsadás keretében a megrendelő preferenciájának és a vonatkozó rendeleteknek megfelelő ivóvíz portfólióra is javaslatot teszünk.
Ólom kockázat értékelés intézmények, munkahelyként szolgáló épületek részére

A kockázat értékelésre alkalmas vizsgálati eredmény feltétele a reprezentatív minta és a jól kivitelezett mintavétel.
Az ólom vízbe való beoldódását számos tényező befolyásolja, de ezek közül - a kockázat értékelés szempontjából  - a víz ólomszennyező forráson való  tartózkodási ideje a legfontosabb.
Az ólom szennyezőforrás lehet ólomcső, tömítés, szerelvény, hattyúnyak, de akár pvc adalékanyag is. Minél tovább tartózkodik a víz az adott szennyezőforrás helyén, annál nagyobb az ólom beoldódás mértéke (szakirodalmi adatok szerint minimum 6 órás pangó víz vétele az ideális a kockázat értékeléshez).

A mintavétel tervezésekor igyekszünk a lehető legtöbb információt a legkisebb költségvonzattal elérni, és minimálisra csökkenteni a mintavételből adódó un. elsőfajú hibát (a nem reprezentatív mintavétel miatt tévesen biztonságosnak ítélünk egy egyébként ólomszennyezés szempontjából kockázatos vízvételi helyet).
Intézmények, munkahelyek számára az 5/2023 (I.12.) rendelet írja elő a belső vízelosztó hálózat kockázat értékelését ólomszennyezés szempontjából.
A rendelet által előírt épület értékeléshez egyedi mintavételi protokoll alkalmazandó (mintavételi pontok kijelölése, mintázás módja), amit pl. az épület adottságai is befolyásolnak.  A mintavételi terv és a kockázat értékelés készítésénél, ha az épület üzemeltető kockázat értékelési protokollja eltér a hazai gyakorlattól, figyelembe vesszük azt, és a szigorúbb előírás szerint járunk el.
Egyedi tervet a vízvezeték hálózat, vízvételi pontok, vízfogyasztók száma stb. ismeretében valamint az épület üzemeltető szempontjainak (előírt protokoll) figyelembe vételével készítünk, árajánlatot ennek megfelelően adunk.
A kockázat értékelés részeként az üzemeltető számára az 5.§ (5) előírásainak megfelelő megoldásra is javaslatot is teszünk, "...a 4.§-ban meghatározott követelményeknek megfelelő ivóvízhez való hozzáférés biztosítása érdekében".  

Tanácsadó: Azari Katalin vegyészmérnök (+36-302314755, hétköznap 9-17).

További információ az intézményi, munkahelyi ivóvíz biztosításával, ólomkockázat értékeléssel kapcsolatban a Vízkémia Laboratórium honlapján olvasható.

A mérési eredmény határértékkel való összehasonlítása nem azonos a vízvételi hely (vagy épület) kockázat értékelésével. A vizsgálati eredmények értékelése szakmai kompetenciát igényel, csakúgy, mint mérhető ólomszennyezés esetén a lehetséges megoldások számbavétele.

A mintavételi adatlap előzetes kitöltésével gyorsíthatja a minta átvételét, segíti az adminisztrációt.

olomvizsgálat
Mintavételi ajánlás vezetékes ivóvíz ólomtartalmának vizsgálatához
 
Az 5/2023 (I.12.) Korm. rendelet 1.sz. mellékletének ólom mintavételére vonatkozó 21. megjegyzése és az NNK módszertani útmutatója alapján fogyasztási helyenként (csaponként) minimum 2db vízminta vizsgálatát javasoljuk:

1.minta: 1liter gyűjtött „pangó”  (minimum 6 órás tartózkodási idővel) vízminta a fogyasztói csapból a víz előzetes kifolyatása nélkül. Ez az 1 liter gyűjtött vízminta a mintavételi helytől számított kb. 1-1,5m-es csőszakasz és az abban lévő szerelvények, tömítésekből kioldódó ólomszennyezésre ad információt. Ebből az 1 liter mintából elegendő 1dl a vizsgálathoz.
 
2.minta: 1-2 perces kifolyatást követő (folyatott) vagy napközbeni véletlenszerű (RDT), minimum 30 perc pangást követő 2dl vízminta
Társasház esetén szükség lehet más mintavételi módra is, ezzel kapcsolatban kérjen telefonon segítséget!

1. minta levétele:
Szükséges edény
·  1 liter víz gyűjtésére és mérésére alkalmas tiszta edény pl. műanyag (nem ízesített) ásványvizes flakon.
·  a minta beszállításhoz, tároláshoz: bármilyen tiszta víz tárolására alkalmas flakon, üveg (1dl is elegendő)

Mintavétel módja:
Minimum 6 órás pangást követően (pl. reggeli első csapnyitás előtt) helyezze a csap kifolyó nyílásához az 1 liter víz mérésére alkalmas edényt (flakont), és 1 liter vízmintát engedjen bele. Ebből a mintából töltsön át kb. 1 dl-t egy jól záródó, tiszta flakonba vagy a mintavételre használt flakont megtöltés után a kupakjával zárja le, és juttassa be a laboratóriumba. Ha a  mintavétel napján nem tudja behozni a mintát, szállításig tárolja hűvös helyen.

2. minta levétele:
Szükséges edény
·  2 dl víz gyűjtésére alkalmas tiszta pohár
·  a minta beszállításhoz, tároláshoz: bármilyen tiszta víz tárolására alkalmas flakon, üveg (1dl is elegendő)

Mintavétel módja:
"2a" minta - folyassa a csapot 1-2 percig, majd 2dl-t engedjen egy pohárba. Ebből a mintából elegendő 1dl a vizsgálathoz.
"2b" minta - napközben, egy jellemző vízvételi időpontban
minimum 30 perc pangást követően engedjen 2dl vizet egy pohárba, ebből 1 dl elegendő a vizsgálathoz.

A vízvizsgálat eredményét e-mailben küldjük, összehasonlítható határértékkel, és személyre (csapvízre) szabott kockázatértékeléssel, tanácsadással.
 
A szakmailag értékelhető mérési eredmény feltétele a megfelelően tervezett mintavétel (reprezentatív minta). Társasház esetén, ha nem biztos a mintavételben: telefonon segítséget nyújtunk!Vizsgálati listaár: 12.000 Ft+27% áfa/1db minta [2023. január 2-től érvényes ár]

A laboratóriumban töltendő idő lényegesen csökkenthető, ha a minta és a számla adatokat előre rögzíti (minta regisztráció).

Kedvezményes vizsgálati ár magánemberek részére
bruttó 12.000 Ft/1db minta (RDT ismétlő minta -1db vízminta nem alkalmas a mintavételi hely kockázat értékelésére)
bruttó 18.000 Ft/2db minta (1 mintavételi helyről származó, 1, 2 minták)
bruttó 24.000 Ft/3db minta

A kedvezmény feltétele: fizetés minta leadásakor a laborban és minta regisztráció vagy a mintakísérő kitöltése.

Fizetés: mintaleadáskor (készpénz vagy bankkártya).
Számla: online, pdf állományban e-címre (ha papíralapú számlára van szüksége, kérjük fizetéskor jelezze!)

Eredmény: e-mailben: 1db [pdf csatolmány] eredmény + e-mailben szöveges értékelés, szükség esetén megoldási javaslattal.

Intézmények, munkahelyek 5/2023 (I.12.) rendelet előírásai szerinti kockázat értékelésére külön mintavételi protokoll, több mintavételi hely vagy időpont lehet szükséges, mintavételi javaslatot és árajánlatot ennek megfelelően adunk. Tanácsadó: Azari Katalin +36-30-2314755 (hétköznap 9-15).

Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Laboratórium
1026. Budapest, Szilágyi E. fasor 43/b.
 Érkezését a 3-as kapucsengőn jelezze a kapu előtt és a bejáratnál is.
Minta átvétele: hétköznap 8:00-15:00

(1)-2124157

(1)-2148937
további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált VizsgálólaboratóriumTanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz