Ólomszennyezés a csapvízben? Ólmos víz? - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás
Ólomszennyezés a csapvízben?
5 munkanapon belül eredmény, ha szükséges a megoldás is!

A csapvíz ólomszennyezése az ólomtérképeken pirossal jelölt helyeken csak laboratóriumi mérésekkel zárható ki.  
Amennyiben a csapvíz ólomszennyezett, Magyarországon a felhasználóhelyen az ólomszennyezés eltávolítása a legfontosabb (prioritásos) vízminőségjavító feladat.

Hogyan kerül ólom az ivóvízbe?
Az ólomszennyezés az ólom tartalmú ivóvízvezetékek, szerelvények korróziója által, kioldódással kerülhet az ivóvízbe.
A kioldódás (migráció) mértéke nagymértékben függ az ivóvíz fiziko-kémiai tulajdonságaitól, mint a pH, hőmérséklet, vízkeménység, fertőtlenítőszer típusa, stagnálási idő.
Minél savasabb és minél lágyabb az ivóvíz, annál agresszívebb, annál inkább elősegíti az ólomvezetékből történő migrációt.
A kemény víz vízkőréteg kialakításával csökkenti az ólom kioldódását. De semmi biztosíték nincsen arra, hogy pl. a vízkőréteg megsérülését követően ez a beoldódás nem növekszik, egészséget veszélyeztető mértékben.

Ólomvezetékeket elsősorban a főelosztóhálózat bekötővezetékeként és épületen belüli vízvezetékrendszer anyagaként építettek be az 1970-es évek előtt. Ma már, egészségügyi hatásuk ismeretében, sehol nem kerülnek ilyen ólomvezetékek beépítésre. A már beépített ólomvezetékek cserére szorulnak.

Milyen egészségügyi hatásai vannak az ivóvíz ólomtartalmának?
Az ólom egy jól ismert toxikus nehézfém, emberre gyakorolt mérgező hatása már régóta köztudott.
Az elfogyasztott csapvízben lévő ólom a szervezetben felszívódik, a véráramba jut, és káros egészségi hatásokat okoz.
Várandósok, magzatok, csecsemők és kisgyermekek különösen érzékenyek az ólom káros hatásaival kapcsolatban, ugyanis testtömegükhöz képest több vizet vesznek fel, nagyobb arányban kötik meg a benne lévő ólmot.
Ezen kívül az ólom magzati károsodást okozhat, illetve kedvezőtlen hatással van a gyermekek mentális fejlődésére, szellemi képességeire, intelligencia-szintjére.
Felnőtteknél tapasztalt káros hatások közül kiemelhetők egyes fontos ionok, nyomelemek, vitaminok (kalcium, vas, cink, D-vitamin) hasznosulásának romlása.

Az ólom tartalmú víznek nincsen különös íze vagy szaga, így pl. fémes íz megjelenése nem utal az ivóvízben lévő ólom mennyiségére.

Ha a vízhálózat és az épület kora alapján feltételezhető, hogy ólom kerülhet az ivóvízbe, érdemes azt megvizsgáltatni.
A csapvízben lévő ólom csökkentési lehetőségei
(forrás:OKI dokumentumtár_ólom lakossági tájékoztató)

"Amennyiben a csapvízben az ólom szennyezés jelen van, javasolt valamilyen módon csökkenteni annak koncentrációját.
Végleges megoldás az ólomcsövek TELJES cseréje (az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten!), de annak megvalósulásáig az alábbi átmeneti intézkedéseket teheti:

1) Fogyasztás (ivás, főzés, ételek, italok készítése) előtt mindenképpen folyassa ki a csapot!
Amennyiben az épületen belül vannak ólomcsövek, akkor legalább 1 -2 perces folyatás javasolt, ha a vízelosztó hálózatban (is), akkor legalább 5 perces folyatás javasolt.
Folyatás után akár nagyobb mennyiségű vizet is kiengedhet, és tárolhat a hűtőszekrényében.
Fontos, hogy ivás, főzés, ételek és italok készítéséhez kizárólag a hideg vizet használja, ugyanis a meleg víz nagyobb mértékben oldja a fémeket, így az ólmot is.
Forralással a víz ólomtartalma nem csökkenthető, sőt a párolgás miatt a visszamaradó vízben koncentrálódik.

2) Ha igazolt, hogy a vízvezetékből ólom kerül az ivóvízbe, akkor várandós édesanyák, csecsemők, kisgyermekek számára mindenképpen egyéb forrásból származó víz felhasználását javasoljuk ivás és ételkészítés céljából.

3) Az ivóvízben lévő ólom mennyiségének csökkentésére átmeneti megoldásként szóba jöhet bizonyos otthoni ivóvíz utótisztító kisberendezések alkalmazása, azok hátrányainak mérlegelése mellett."


Miben tudunk mi segíteni?

Korrekt, használható eredményt adó vízvizsgálattal;
Ólom kockázat értékeléssel (vízvizsgálat és szakmai tapasztalatra alapozott megfelelő statisztikai modell alapján);
amennyiben szükséges: megfelelő (NNK és saját vizsgálattal igazolt) víztisztítási lehetőség ajánlásával.

Ahhoz, hogy eldönthető legyen, milyen „átmeneti intézkedések” [*] jöhetnek szóba az ólomkoncentráció csökkentésére (* a vízvezetékhálózatban lévő ólomcsövek cseréjéig), az ivóvíz vételére használt helyen a legnagyobb potenciálisan megjelenő ólomkoncentrációt érdemes mintázni.
Az épületben és a lakásban lévő vízvezeték rendszer és a használati szokások ismeretében lehet mérlegelni, mikor és hogyan vegye a mintát.

A használható és a határértékekkel összehasonlítható eredmény előfeltétele a szakszerűen megvett minta. [letölthető pdf tájékoztató]
Munkatársaink felkészültek arra, hogy pár kérdést követően tanácsot adjanak ezzel kapcsolatosan.
A mérési eredmények értelmezése is igényel szakmai kompetenciát.

Tájékoztató társasházak részére a megoldási lehetőségekről [vizkemia honlapról]

Tájékoztató döntéshozók részére az azonnal bevezethető megoldási lehetőségekről [vízkémia honlapról]
Teljes bizonyossággal csak laboratóriumi műszeres vizsgálattal lehet kizárni a súlyosan egészségkárosító nehézfém jelenlétét.
Ólomvizsgálat eredménye:
5-7 munkanapon belül
szakvélemény, megoldási javaslat
16.500Ft/mintahely (2db minta a lehető legnagyobb ólomkoncentrációt modellezve) - kedvezményes lakossági ár (2023.jan.2-től)
Minta átvétel: hétköznap 8-15ig.

Eredmény: 5 munkanapon belül.

Vizsgálati eredmény, kockázat értékelés, ha szükséges: megoldási javaslat - egy helyen!



Tájékoztató az ólom vizsgálatáról

A szakmailag értékelhető vizsgálati eredmény feltétele a megfelelően vett minta (mintavételi hely, mintavétel módja).

A mintavétel módjára az NNK gyerekintézmények számára javasolt protokollját ajánljuk: a feltételezhető legnagyobb ólom kioldódást is modellezve.
Az 1. számú 1liter gyűjtött (pangó víz) minta a mintavételi csaptól számítva 1-1,5m csőszakasz és az abban lévő szerelvények, tömítésekből kioldódó ólomszennyezésre ad információt, a 2. mintához hasonlítva.
A 2. számú, kifolyatott minta a házba beérkező (ólom szennyezés szempontjából a kifolyatással elérhető lehető legjobb) vízminőségre ad információt.

Társasházi lakások esetében ha a közös vezetékek ólomtartalma feltételezhető, érdemes az ólomszennyező forráshoz a lehető legközelebbi mintavételi ponton is vízmintát venni.
Azért, hogy becsülni lehessen a víz tartózkodási idejét a szennyezőforrás helyén.
Az ólom vízbe való beoldódását számtalan tényező befolyásolja, de ezek közül a mintavétel szempontjából a víz tartózkodási ideje a legfontosabb.
Az ólom szennyezőforrás lehet ólomcső, tömítés, szerelvény, hattyúnyak, de akár pvc adalékanyag is.
Minél tovább tartózkodik a víz az adott szennyezőforrás helyén, annál nagyobb az ólom beoldódás mértéke (szakirodalmi adatok szerint a minimum 6 órás, de nem több, mint 12 órás pangó víz vétele az ideális).


A mintavétel tervezésekor igyekszünk a lehető legtöbb információt a legkisebb költségvonzattal elérni, és minimálisra csökkenteni a mintavételből adódó un. elsőfajú hibát (a levett minta hibája miatt tévesen biztonságosnak ítélünk egy egyébként ólomszennyezés szempontjából kockázatos vízvételi helyet).
Ennek érdekében a mintavétel tervezésekor vagy a minta átvételénél, szakvélemény kiadása előtt további kérdések tisztázására kerülhet sor:
fontos információk:
  • a mintavételi csap lakáson, épületen belüli elhelyezkedése;
  • az esetleges ólomforrástól való távolsága;
  • mikor volt felújítva a lakásban a vízvezeték rendszer;
  • az épületen belül volt-e felújítás más lakásban;
  • vannak-e réz szerelvények a mintavételi hely közelében;
  • van-e már mérési eredmény épületen belül más mintavételi helyen ólomra;


A mérési eredmény értékelése szakmai kompetenciát igényel, csakúgy, mint mérhető ólomszennyezés esetén a lehetséges megoldások számbavétele.

A mintavételi adatlap előzetes kitöltésével gyorsíthatja a minta átvételét, segíti az adminisztrációt.

Mintavételi útmutató és mintavételi adatlap kedvezményes vizsgálathoz.


olomvizsgálat
Mintavételi ajánlás vezetékes ivóvíz ólomtartalmának vizsgálatához
 
A 201/2001. (X.25.) Korm. rendelet 1.sz. mellékletének ólom mintavételére vonatkozó 5. megjegyzése szerint:
1liter véletlenszerű napközbeni mintát kell venni a fogyasztói csapból
a víz előzetes kifolyatása nélkül. Az 1 liter vízminta a mintavételi helytől számított kb. 1-1,5m-es csőszakasz és az abban lévő szerelvények, tömítésekből kioldódó ólomszennyezésre ad információt.
Társasház esetében, ha az ólomcső és szerelvények a lakáshoz képest távolabbi ponton helyezkedik el, szükség lehet második vízmintára is.
Ez a „véletlenszerű” vízminta lehetőség szerint „pangó” víz legyen (pl. éjszakai üzemszünetet követően, első 1 liter víz).

Mintavételhez szükséges:
·       1 liter víz gyűjtésére és mérésére alkalmas tiszta edény pl. műanyag (nem ízesített) ásványvizes flakon.
·       a minta beszállításhoz, tároláshoz: bármilyen tiszta víz tárolására alkalmas flakon, üveg (2dl is elegendő)

Mintavétel ajánlott időpontja:  reggel, a konyhai hideg vizes csap első használata előtt
csapnyitás előtt helyezze a csap kifolyó nyílásához az 1 liter víz mérésére alkalmas edényt (flakont), és csapnyitást követően 1 liter vízmintát engedjen bele. Ezt követően töltsön át ebből a mintából kb. 2 dl-t egy jól záródó, tiszta flakonba vagy a mintavételre használt flakont megtöltés után a kupakjával zárja le, és juttassa be a laboratóriumba.
 
Ha aznap nem tudja behozni a mintát, szállításig tárolja hűvös helyen.
 
A vízvizsgálat eredményét e-mailben küldjük, összehasonlítható határértékkel, és személyre (csapvízre) szabott kockázatértékeléssel, tanácsadással.
 
A szakmailag értékelhető mérési eredmény alapja a megfelelően tervezett mintavétel. Társasház esetén, ha nem biztos a mintavételben: telefonon segítséget nyújtunk!



Vizsgálati listaár: 11.000 Ft+27% áfa/1db minta [2023. január 2-től érvényes ár]

Kedvezményes vizsgálati ár lakosság részére
[2023. január 2-től érvényes]
bruttó 11.000 Ft/1db minta;
bruttó 16.500 Ft/2db minta (1 mintavételi helyről származó, időben különböző)

A kedvezmény igénybe vételéhez rögzítse a vizsgálat adatait  vagy a mintakísérőt kitöltve hozza be a laboratóriumba.
Fizetés: mintaleadáskor (kp. vagy bankkártya). Számla: online, pdf álományban e-címre (ha papíralapú számlára van szüksége, kérjük fizetéskor jelezze!)
A laboratóriumban töltendő idő lényegesen csökkenthető, ha a minta és a számla adatokat előre rögzíti.
Eredmény: e-mailben: 1db [pdf csatolmány] eredmény + e-mailben szöveges értékelés, megoldási javaslattal.

Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Laboratórium
1026. Budapest, Szilágyi E. fasor 43/b.
 Érkezését a 3-as kapucsengőn jelezze a kapu előtt és a bejáratnál is.

Mintaátvétel: munkanapokon 8:00-15:00

(1)-2124157

(1)-2148937
további információk
vízvizsgálat

Szakmai tartalom: Azari Katalin vegyészmérnök, ivóvíz tanácsadó


Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz