Ólom a csapvízben?! Ólomvizsgálat, kockázat értékelés, tanácsadás. - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás
-
A csapvíz ólomszennyezéséről

Hogyan kerül az ólom az ivóvízbe?
Az ólom másodlagos vízszennyezőként az ólomcsövekből, szerelvényekből oldódhat a vízbe. Az ólomtérképeken (1) pirossal jelölt épületek a víz ólomszennyezése szempontjából legalább „magas kockázatú” kategóriába sorolandók.
Az ólomszennyezett víznek nincsen különösebb szaga, íze, jelenlétére semmi sem utal. A  magas kockázati kategóriába sorolt épületekben megnyugtató módon csak laboratóriumi mérésekkel zárható ki a csapvíz ólom szennyezése (2). A vizsgálatokat követően dönthető el az, milyen megoldások jöhetnek szóba, amennyiben a víz ólomszennyezett.

Miért fontos ez?
Az ivóvízben lévő ólom várandós nők és kisgyerekek esetében súlyosan egészségkárosító (3).
Az ólom a szervezetből nem kiürülő nehézfém, a sérülékeny csoportok számára az ivóvízben nincsen tolerálható ólomkoncentráció, nem határozható meg egészségügyi szempontból határérték. Mindaddig, míg az ólomszennyező forrás kiiktatása megtörténik, várandós nők és kisgyerekek részére más forrásból származó (palackozott vagy tisztított) víz fogyasztása javasolt.

Mi a teendő igazolt ólomszennyezés esetén?
A végleges megoldás az ólom szennyező forrás(ok) beazonosítása és a teljes rendszerre vonatkozó kiiktatása (vezetékek, szerelvények cseréje).
Egy-egy lakáson belül a csövek, szerelvények részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten, ezért a közös és a privát ólom csőszakaszok, szerelvények eltávolítása, kicserélése egyidejűleg lenne kívánatos. A végleges megoldásig a vezetékes víz különböző "átmeneti megelőző intézkedéseket követően" használható ivóvíz célra.

Milyen lehetőség van a csapvízben lévő ólomszennyezés csökkentésére?
A mérési eredménytől függően megoldás lehet a csapvíz fogyasztás előtti kifolyatása. A kifolyatás szükséges időtartama attól függ, hol helyezkedik el az ólomszennyező forrás. Amennyiben ez lakáson belül van, 1-2 perces kifolyatás elegendő. Ha a szennyezőforrás nagyobb épületben a közös csőszakaszban van, a kifolyatás biztonságos időtartama nehezebben határozható meg.

Milyen azonnali, biztonságos megoldás van?
A csomagolt vizen kívül az NNK ólomra tanúsított víztisztítók alkalmazása jöhet szóba.
Társasházak részére központi ivóvíztisztító (POE) az ólomszennyezés eltávolítására nincsen, víztisztítóról háztartásonként érdemes gondoskodni és az ivóvíz fogyasztás helyén alkalmazni (POU víztisztító).
Fontos tudni azt, hogy a legtöbb forgalomban lévő háztartási víztisztító nem képes az ólom eltávolítására. A szűrt víz ízének javítására alkalmazott szűrőanyagok nem elegendők az ólomszennyezés eltávolítására.

Milyen víztisztító lehet megfelelő?
A megbízható, ólom eltávolításra alkalmas és tanúsított víztisztítók listáját az NNK a honlapján tette közzé (4).
Vásárlás előtt érdemes meggyőződni a víztisztító ólom eltávolítási képességéről (NNK tanúsítási jegyzőkönyvek, összefoglaló táblázat). Az ólomvizsgálat eredményétől függően szükség lehet az ólomeltávolítást igazoló részletes laboratóriumi mérési eredményekre is, amennyiben a tisztított vizet gyermek vagy várandós nő is fogyasztja. A szakhatóság konkrét termékre vonatkozóan felvilágosítással is szolgál, megfelelő-e az adott berendezés a kiválasztott célra.

Mit ajánlunk?
NNK vizsgálati eredmények és ivóvízbiztonsági engedélye alapján a Doulton víztisztító háztartási, munkahelyi, közösségi felhasználásban is, mindhárom szennyezettségi kategóriában biztonságos, 100% ólom eltávolítást biztosít.
Az integrált Ultracarb szűrőbetét (5) a víz ásványi anyag tartalmát megőrzi, szelektíven csak az egészségre káros szennyezőket (ólom, peszticidek, klórozás melléktermékei, szerves szennyezők), valamint az íz- és szagrontó anyagokat távolítja el a vízből (6).
Biztonságos, megbízható megoldás, a tisztított ivóvizet várandósok és gyermekek is fogyaszthatják, korlátozások nélkül.
Bármely igényt kielégítő, kimagaslóan biztonságos, gazdaságos, környezetkímélő, kompakt megoldás.
A Doulton Ultracarb víztisztító kedvező feltételekkel, szaktanácsadással laboratóriumunkban is megvásárolható (7).


letölthető tájékoztatók

- Készítette: 2021.03.10. Azari Katalin ivóvíz-tanácsadó vegyészmérnök NNK szakhatósági tájékoztatók alapján -

további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált VizsgálólaboratóriumTanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz