A csapvíz ólom szennyezéséről és a megoldásról! - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás
A csapvíz ólomszennyezéséről
Válogatás szakértői sajtó megjelenésekből


2023.
A víz a legjobban ellenőrzött élelmiszerünk. Ez viszont sajnos korántsem jelenti azt, hogy ami a csapból folyik, az egyben egészséges is. De vajon ki van veszélyben, és mit tehetünk, hogy garantáltan egészséges ivóvízhez jussunk?
Holnapután című rádiós podcastunk aktuális vendégével, Azari Katalin vegyészmérnökkel, ivóvíz-tanácsadóval jártuk körül a kérdéskört. A teljes beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva lehet meghallgatni.

A víz az egyik legnagyobb kincsünk, de csak akkor, ha tiszta, ólmot nem tartalmaz – ellenkező esetben toxikussá válhat, árthat a szervezetünknek, pláne a kisgyermekeknek. Mit tehetünk, ha attól tartunk, hogy az otthoni csapvízzel nincs minden rendben, és a gyanúnk be is igazolódik?

"Nagyon fontos, hogy minél több emberhez eljusson a vízszennyezés problémájára való környezetkímélő megoldás üzenete” – vallja Azari Katalin vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó. A Vízkutató Vízkémia Laboratórium főmunkatársával a labor tevékenységéről, a vízvizsgálatok munkafolyamatáról, az ivóvízben található egészségkárosító kockázati tényezőkről, továbbá az ólomszennyezés problémaköréről és a lehetséges megoldásokról beszélgettünk.

2022.
Az egészség és a biztonság egyre nagyobb szerepet kap a mindennapjainkban. Lételemünk a víz, ezért nem mindegy, milyen minőségben jut el a vízvételi csaphoz. Az ivóvíz minőségét a feladóhelyen szigorú szabályok szerint ellenőrzik, de a szolgáltató csak a vízóráig felelős az ivóvíz minőségéért. Ki felel a vízórától a csapig történő minőségbiztosításért?

Az EU nemrégiben két új vegyület monitorozására hívta fel a tagországokat a szolgáltatott ivóvízben. Egyelőre nem tudjuk, hogy a két szóban forgó vegyület megtalálható-e a vezetékes ivóvízben, épületgépészként azonban tehetünk azért, hogy a csapból kifolyó víz biztosan tiszta és egészséges legyen. Egyrészt a régi csövek (ólom pl.) cseréjével, másrészt a megfelelő, valóban tanúsított utólagos szűrők használatával.

2021.
A csapvízfogyasztás mellett kampányolva nagyon fontos lenne annak a szemléletnek a népszerűsítése, hangsúlyozása, hogy a régi épületekben, ahol a víz ólomszennyezésének kockázata magas, körültekintően kell eljárni az „ivóvízvételi helyek” kialakításánál: az ivóvízcsapok, a hálózati vízadagolók vagy a víztisztítók kiválasztásánál. Magyarországon a vezetékes víz jó minőségű, ezért nagyon ritka esetben áll elő az a helyzet, hogy a csomagolt vízen kívül nincsen más, egészséges és környezetkímélő alternatíva.

Az ivóvíz ólomtartalma komoly egészségi problémákat okozhat, a szűrés pedig végső soron a fogyasztó felelőssége – hívja fel a figyelmet a kérdéssel foglalkozó vegyészmérnök, Azari Katalin és Kurucz Regina épületminősítési szakember. Azt mondják, ideje tiszta vizet önteni a pohárba, és erre van is lehetőségünk, ha nagyon körültekintően választunk a piacon kapható ivóvíztisztító kisberendezések közül.

2020
Budapesten több mint hatszázezer, országosan pedig további százharmincezer ember ihat ólmos vizet, főleg a nagyobb városokban. De hogyan kerül ólom a csapvízbe? És amúgy is, nem a hormonok miatt kell igazán izgulni?

Az NNK ingyenes vizsgálatainak köszönhetően ezrek szembesültek azzal, hogy az eddig egészségesnek vélt csapvizükben a határértéket meghaladó mértékben mérhető az ólom. Megy a felelősség el- és áthárítás, miközben az érintettek nem kapnak segítséget. A paradox az, hogy legkevésbé a jelenlegi szereplők tehetnek a kialakult helyzetről, hiszen a régi vízvezeték csövek állapota miatti un. „másodlagos” szennyezők évek óta kimutathatók a felhasználóhelyen, csupán a kommunikációnak nem volt ez tárgya.

Az ivóvíz volt a BH Zöld program idei első workshopjának témája. Azari Katalin vegyészmérnök látogatott el hozzánk, akivel elsősorban arról beszélgettünk, hogy építészként mit tehetünk az általunk tervezett épület megfelelő ivó- és a háztartási víz ellátásáért. Így hosszan boncolgattuk, hogy, miért érdemes két vízhálózatot tervezni az épületekbe az ivóvíz és a használati víz számára.

2019.
Vajon mit szólnánk, ha gyermekünk olyan iskolába járna, ahol a csapvízben az ólomtartalom csaknem kilencszerese a megengedettnek? Egy budapesti hatodik kerületi intézmény esetében ez a valóság. Az iskola mosdójában ugyanis idén augusztusban vett minta ezt mutatta.

A Nemzeti Népegészségüygi Központba beküldött fővárosi csapvíz minták ötöde ólommal szennyezett – ez a hír járta be a múlt héten a sajtót. A hír hallatán minden bizonnyal sokan ledöbbentek. Hogy lehet ez? Miért csak most hír ez? Honnan tudhatom, vajon a saját háztartásom érintett-e? Mit lehet tenni, ha ólomszennyezett a csapvíz?

Az ólommérgezés egyebek mellett idegrendszeri megbetegedéseket okozhat, a várandósok és a három év alatti gyerekek számára fokozottan veszélyes az ólomtartalmú víz fogyasztása. „A csapvízben lévő ólom fő forrását a vízhálózatban lévő ólomcsövek adják, ugyanakkor az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten” – hívta fel a figyelmet az NNK.

Továbbra is hárítanak, de legalább már beszélnek a problémákról is...
Ez a 99-100 százalékos megfelelőségi arány, ahogy azt egyébként Vargha is írja, az ivóvíz-szolgáltatók által üzemeltetett gerincvezetékekben értendő, a vízminőség méréséhez szükséges mintákat pedig a feladóhelyen vagy a rendszer távolabbi pontjain veszik. A vízórától kezdve az adott épület tulajdonosáé a felelősség, így arról, hogy a csapból milyen minőségű víz folyik, továbbra sincs értelmezhető statisztika.

Sok magyar csapból borzasztó minőségű víz folyik, de ennek a statisztikákban nincs nyoma
Röpködnek a csodás magyarországi vízminőségre vonatkozó elképesztő százalékok, az üzenet pedig egyértelmű: mentsük meg a világot, igyunk csapvizet!
Ez a jelenség, valamint a hivatalos statisztikákban elrejtett apró csúsztatások kezdték el zavarni Azari Katalint, az egyik vízanalitikai cégnél dolgozó vegyészmérnököt, aki beszámolt a Qubitnek a hazai vízminőség valódi helyzetéről.a NAH által NAH-1-1217 számon
Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Vízvizsgálat. Szaktanácsadás. Víztisztítás.
Több, mint 30 év szakértői tapasztalat.


+36 (30) 2314755 (hétköznap 9-17)
(1) 2148937 (hétköznap 9-15)

infoolomavizben.hu
további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált VizsgálólaboratóriumTanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz