GYIK - Doulton Ultracarb víztisztítók - Ólom a vízben?! Vízvizsgálat - tanácsadás - megoldás egy helyen.

kapcsolat
legjobb megoldás
kapcsolat
KAPCSOLAT
Tel: 1-2124157
KEZDŐLAP
laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás
Tudástár
Hazai tanúsítás, engedély, szakvélemény ólom eltávolításra:
>> Ivóvízbiztonsági engedély 37686/6/2021/KTEF Közösségi, munkahelyi, háztartási alkalmazásra, ólomeltávolításra is tanúsítva
>> NNK szakvélemény 39438-1/2021/LAB ólomeltávolítás tanúsítása
>> Ivóvíz biztonsági engedély BP-FNEF-TKI-09320-2-2018 háztartási alkalmazásra ivóvízminőség javítására

Doulton szűrőbetét NSF vizsgálati eredmények, tanúsítványok:
Minőségbiztosítási rendszer- és termék tanúsítványok:


GYIK - a vezetékes víz minőségéről

Milyen a vezetékes ivóvíz?
Magyarországon a szolgáltatók által biztosított ivóvíz a vonatkozó rendeleteknek megfelel,  nem tartalmazhat határértékeket meghaladó mértékben egészségre káros vegyületeket.

A csapvíz egészséges?
Az, hogy a víz nem tartalmaz egészségre káros vegyületeket a vízfeladás helyén, még nem garancia arra, hogy ugyanez elmondható a fogyasztónál lévő csapvízre is.

 1. A szakma által ismert, de széles körben nem nyilvánosságra hozott tény,  hogy az  1970 előtt épült házakban -az akkoriban használt ólomvezetékek miatt-  a csapvízben az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó ólomkoncentráció mérhető.
  Az ólomszennyezés azért alattomos, mert a víz ízén, illatán nem változtat, így a fogyasztó nem gyanakszik vízminőségi problémára.
  Az utóbbi időszakban többször mértünk meglepően magas ólomtartalmat új építésű házakból származó vízmintából is.
  Teljes bizonyossággal csak műszeres laboratóriumi méréssel (pl. AAS) lehet megállapítani a vízben lévő ólom mennyiségét, és kijelenteni, hogy a csapvízben nincsen egészséget veszélyeztető mértékben.


 2. A vízszolgáltató a feladás helyén különböző fertőtlenítési eljárásokkal gondoskodik arról, hogy a víz mikrobiológiailag a fogyasztó helyen is kifogástalan legyen.
  A klórtartalmú fertőtlenítők alkalmazásának szükségszerű mellékhatása, hogy olyan vegyületek is képződhetnek a vízben, amelyek rontják a nyersvíz érzékszervi tulajdonságait, szélsőséges esetben akár egészségre károsak is.

 3. A vízvezetékek állapota nagyon különböző lehet. Rozsda, lebegő anyagok, baktériumok, ciszták, egyéb szennyeződések előfordulhatnak a vezetékben. Ezek eltávolítása még az aktív szűrőanyaggal való érintkezés előtt kívánatos.

Van megoldás?
A legtöbb vízminőségi problémára léteznek megoldások.

 1. Az ólom eltávolítása a legfontosabb víztisztítási feladat, hiszen ez súlyosan egészségkárosító nehézfém. A csapvíz összetételétől függően jöhetnek szóba a különféle megoldások (ioncsere, KDF, RO, egyéb).

 2. A klór és a klórozás melléktermékei (íz és szagrontó valamint rákkeltő anyagok) aktív szenes szűréssel eltávolíthatók a vízből, a magyar piacon is számtalan különböző megoldási lehetőségből választhatunk, széles árspektrumban (technológiától és kiviteltől függően).
  Fontos, hogy az aktív szén védve legyen a baktériumok elszaporodásától. Erre alkalmazzák pl. az ezüsttel impregnálást. Az lényeges, hogy az ezüst ne oldódjon le határértéket meghaladó mértékben a felületről.

 3. A lebegő anyagok, ciszták stb.  egyszerű 0,5 mikronos mechanikai szűrővel visszatarthatók. Olyan szűrőt célszerű választani, aminek a külső felületéről a megszűrt lebegő anyagokat el lehet távolítani (különben a szűrőkapacitás jelentősen romolhat pl. egy csőtörést követően). Erre csak a nyomás alatt működő készülékek alkalmasak (egyszerű kancsós megoldások nem).

Milyen víztisztítót érdemes venni?
Nincs olyan recept, ami univerzálisan ajánlható lenne minden háztartásba. Ahány ház, annyiféle vízvezeték, és potenciális szennyezés.
A tisztítandó víz minőségétől és a fogyasztói elvárásoktól is függ, hogy milyen eljárás jöhet szóba.
A legfontosabb választási szempont (mivel élelmiszerről van szó) a minőség és megbízhatóság.
Lényeges, hogy a víztisztító minden vízzel érintkező alkatrésze élelmiszeriparban használható anyagból készüljön.

Megdöbbenve tapasztaljuk, hogy ezen a területen mennyi a silány termék.
Jó esetben csak felesleges pénzköltésről beszélhetünk, de előfordul az is, hogy a nem kellő körültekintéssel (szakértelemmel) megválasztott vízkezelő ront a víz minőségen, rosszabb esetben egészségkárosító is lehet (még akkor is, ha az érzékszervi tulajdonságai javulnak).

Csak megbízható helyről, vízkezeléshez értő szakembertől vásároljon víztisztítót, ahol a használatra vonatkozó feltételekről és a kockázatmentes üzemeltetésről is tájékoztatni tudják.
Vannak olyan vízkezelők, amik a magyarországi csapvizekre nem ajánlhatók korlátozás nélkül. Lehet, hogy ez apró betűvel szerepel csak a leíráson, de nagyon lényeges információ.


Víztisztító vásárlása előtt...
Tájékozódjon a csapvíz minőségével kapcsolatban!

A vízművektől ingyenesen kérhető a nyersvízre vonatkozó kémiai vizsgálati  eredmény. Az előírások szerint a feladás helyén a víz megfelel a 201/2001 ivóvízre vonatkozó szabvány feltételeinek.
Azt, hogy szükséges-e  a csapvizet megvizsgálni, hozzáértővel egyeztesse.
Ez függhet a csapvízre vonatkozó panasztól, az Ön speciális igényeitől, csőhálózat korától stb.
Szakemberrel egyeztessen és ezt követően mérlegeljen, milyen megoldást választ.

* bizonyos alkotók (pl. ólom) eltávolítására nem elegendő az aktív szenes szűrő;
* az RO pl. az optimális ionösszetételt megváltoztatja, legtöbb helyen visszasózás is szükséges lehet, nagyobb odafigyelést, karbantartást igényel stb.;
* a legtöbb vízkezelési megoldás esetében 1-2 nap üzemszünet után a pangó vizet el kell engedni - nem mindegy, ez mennyi idő és vízveszteséggel jár.
* érdemes tájékozódni a víztisztító környezetre gyakorolt hatásáról is: pl. a cserélendő szűrőbetétek környezet terheléséről, az RO technológiák hulladékvíz mennyiségéről, az áramfogyasztásról;
Legjobb víztisztító
Miben tudunk mi segíteni?
több, mint 30 éves vizsgálati rutin, több évtizedes adatbázisra és a vízkezelés szakterületén szerzett tapasztalatokra alapozva

a csapvízzel kapcsolatos panasz okainak beazonosításával;
a  megfelelő minőségű víz előállítására alkalmas vízkezelési módszerek ismertetésével;
beszerzési lehetőség és csere szűrőbetét biztosításával a Doulton® termékválasztékból;
korrekt felvilágosítással a vízszűrők használatára vonatkozóan.
Laboratóriumunk fő profilja a vízvizsgálat és az ehhez kapcsolódó ivóvíz szaktanácsadás.  
Szakmai háttértámogatásunkkal Magyarországon is elérhető a Doulton termékek közül a magyar csapvizekre alkalmas víztisztító kínálat.
A Doulton által biztosított termékkövetéssel, garanciával, csere szűrőbetét utánpótlással, laboratóriumunkban kedvező áron szolgálunk ki magánembereket és viszonteladó partnereket egyaránt.
Doulton víztisztítók laboratóriumi tanácsadással:


IVOVIZEM.HU
további információk
vízvizsgálat

Szakmai tartalom: Azari Katalin vegyészmérnök, ivóvíz tanácsadó


Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz