Lombik - csapvízről, tabuk nélkül! - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

GYIK2 a víztisztítókról

Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás
Közzététel szerző: itt egészség · 30 Szeptember 2020
Tags: GYIKvíztisztítókérdések
A leggyakoribb kérdések, hátha pont ezt akarod tudni...

Mit jelent az integrált szűrőbetét?
Egy szűrőbetéten belül több szűrési funkció valósul meg. Ezáltal  a víztisztító hely és környezetkímélő. Megfelelő választás esetén kiemelkedően kötséghatékony.

Mit jelent a megfelelő víztisztító választás?
Annak eldöntése, hogy a kiválasztott víztisztító az adott vízrendszerbe milyen feltételekkel illeszthető be (kémiai szempontból), szakmai mérlegelést igényel.
Bizonyos vízkezelő technológiák együttes alkalmazása nem megfelelő vízminőséget eredményezhet.
Bizonyos helyeken vízmű szintű foszfát adagolás van, ilyen helyeken a csak ioncserés ólom eltávolítás nem biztonságos.
Ezért használ az NNK a forgalmazási engedélyében az ivóvíz tisztítóra vonatkozóan feltételes módot pld: "...alkalmas lehet az ivóvízben lévő... ólom... mennyiségének csökkentésére"
A víztisztító akkor megfelelő, ha az összes egészségre káros szennyezőt maradéktalanul, megbízhatóan távolítja el a vízből.
A választás akkor optimális, ha csak a szennyezőket távolítja el a vezetékes vízből, a szükséges ásványi anyagokat megőrizve.
Ahhoz, hogy a víztisztító választása optimális legyen, fontos a kiinduló vezetékes víz felhasználóhelyen mérhető paramétereinek ismerete (ionösszetétel, lehetséges szennyezők).

Mit jelent a vízminőséghez választott optimális megoldás Doulton víztisztítók esetében?
A Doulton szűrőbetétek általános felépítése hasonló, de az egyes szűrőbetéteken belül az aktívszén mellett különböző szűrőanyag is található, integráltan. Akkor megfelelő a szűrőbetét választás, ha a szűrő azokat a szennyezőket képes eltávolítani, amik potenciálisan jelen lehetnek a vezetékes vízben az adott felhasználóhelyen.
Fontos, hogy ezeket a szennyezőket biztonságosan, megbízhatóan, a magyar csapvizekre is tesztelten, >98% hatékonysággal képes legyen eltávolítani a vízből.

Miért nem a legtöbbet ígérő víztisztító a legjobb választás?
A magyar vezetékes vizek nagyon jó minőségűek, európai összehasonlításban is. A legtöbb, pl. az USA-ban fontos eltávolítandó szennyezés (peszticidek) a magyar vízbázisokban meg sem jelenhetnek, hiszen az EU-ban nem alkalmazható vegyi anyagok. Felesleges olyan szennyezők eltávolítására is felkészíteni a víztisztítót, ami elméletileg sem lehet jelen a magyar vezetékes vizekben.

Felesleges a baktériumok inaktiválása (UV lámpa), ha baktériumszűrővel és antibaktericid kialakítással eleve megakadályozható a baktériumok szűrőbetétre jutása.

Milyen funkciói vannak az Ultracarb (4in1) szűrőbetétnek?
1. megújítható mechanikai előszűrő, 2. baktériumszűrő,  3. aktívszenes szűrő, 4. nehézfémek eltávolítására alkalmas speciális anyag (Doulton szabadalom).
Ez a szűrőbetét az összes potenciálisan jelenlévő szennyező eltávolítására képes, ami a magyar  vezetékes vizekben megjelenhet.
Nem tud többet, mint amire szükség van, ezáltal kiemelkedően gazdaságos.
(Nem terheli költségként pl. az olyan anyagok eltávolítását igazoló drága laborvizsgálat sem, ami a magyar vezetékes vizekben elméletileg sem jelenhet meg).

Mi a különbség a Magyarországon forgalmazott 3 Doulton víztisztító között?
Ezek a víztisztítók megjelenésükben és csatlakoztatási módjukban különböznek csupán, mindegyikben Ultracarb szűrőbetét van, a tisztított ivóvíz minősége ugyanolyan.

Milyen az Ultracarb szűrővel szűrt víz minősége?
Az Ultracarb minden egészségre káros anyagot eltávolít, ami a magyarországi vezetékes vizekben jelen lehet: pl. a vízben lévő fertőtlenítési melléktermékek, íz és szagrontó anyagok, (esetlegesen, de nem jellemzően jelen lévő hormonok, gyógyszermaradványok, herbicidek, peszticidek, fungicidek), azbesztszemcsék, mikro műanyagok stb.
A legfontosabb tulajdonsága: a legsúlyosabban egészségkárosító ólom biztonságos eltávolítása, magyar csapvizekre tesztelten is. Az ultracarb a kapacitás duplájáig vizsgált, két különböző pH érték mellett (NSF/ANSI 53 Pb protokoll szerint). Az eltávolítási hatékonyságot magyar csapvizekre is vizsgáltuk, vizsgáltattuk (NNK), még extrém magas ólomkoncentrációnál is tökéletes.
A szűrt vezetékes víz egészséges, jó ízű, frissítő - prémium minőségű ivóvíz.

Milyen ólomkoncentrációig jó, mennyire biztonságos?
A szűrőbetétet laboratóriumunkban több, mint 2 éve használjuk, folyamatosan vizsgáljuk. Az eredmények kiválóak, még kiugróan magas ólomtartalomnál is (>210 mikrogram/l Pb – wekerlei háztartás). A szűrőbetét élettartamának végén is maradéktalanul eltávolította az ólmot a vezetékes vízből. Az NNK vizsgálati programjába első helyen rangsorolta, ólomeltávolítás szempontjából.

Miért van szükség az Ecofast szűrőháznál külön ivóvíz elvezető csapra?
A kerámia szűrőbetéten áthaladó víz átfolyási sebessége max. 1,5-2 liter/perc (ekkor optimális a szűrőbetét működése).
· ez az áramlási sebesség nem lenne elegendő mosogatáshoz, kézmosáshoz.
· az aktívszenes szűrő kapacitása ivóvíz célú felhasználásra van „méretezve”, felesleges lenne a mosogató és kézmosó vizet ivóvíz minőségre tisztítani (nem költséghatékony).
·  a szűrőbetétet elhagyó víz mikrobiológiailag már nem stabil (a szabad aktív klór és a fertőtlenítési melléktermékek eltávolítás ez egyik cél), így nem kívánatos, hogy ez a víz olyan csaptelepen keresztül hagyja el a szűrőt, amin meleg víz is folyik.

Mi a különbség az Ultracarb és az Ultracarb SI betét között?
Az Ultracarb mögötti SI jelzés a scale inhibitor (vízkőképződést gátló) rövidítése.
Ez az ultracarb szűrőn belül egy 5. "lépcső", amin átmegy a víz. Olyan polifoszfát oldódik minimális mennyiségben a vízbe, ami élelmiszer ipari minőségű. Gátolja a kalcium és magnézium-karbonát egymásrhoz tapadását, a vízkő "növekedését".
A szűrőbetétben nem ioncserélő gyanta van, a folyamat nem vízlágyítás (kalcium és magnézium ionok lecserélése nátrium ionokra) hanem a vízkő kiválásának akadályozása.
Részletesebb kémiai fejtegetések helyett praktikusan: a kalcium és magnézium ionok a vízben maradnak.
Némi vízkőhöz hasonló lerakódás így is  tapasztalható, de ez könnyen eltávolítható a konyhai forraló eszközökből is (nem csak ecettel, mint a vízkő, hanem tapasztalatom szerint egyszerű mosogatással is).

A 6 hónap időkorlát mellett mi a mennyiségi korlátja a szűrőbetétnek?
Az ultracarb szűrőbetét kapacitása 2300 liter, amit az ólom eltávolító képessége határoz meg. 150ppb ólomra vizsgálva 2*2300 liter átengedéséig garantált a tökéletes, >98% eltávolítás.

Házhozszállítással rendelés esetén kb. mennyi a szállítási idő rendeléstől?
A termékekből van készleten, a rendelést követő 24 órán belül (munkanapon) kiállítjuk a számlát, elküldjük e-mailben a szükséges adatokkal, majd az utalás beérkezését követően postázzuk a terméket. A házhozszállítás 1 héten belül várható.

Mennyi műanyag hulladék képződik a csere szűrőbetét miatt?
Az Ultracarb szűrő csak természetes anyagokat tartalmaz. Az egyetlen műanyag rész a fejrészen található csatlakozó menet, ami újrahasznosított műanyag. A mechanikai és baktériumszűrő a 7mm vastag ezüstöt is tartalmazó kerámia burok. A prémium minőségű aktívszén kókuszhéj származék. A nehézfém eltávolítást speciálisan kezelt ásványi anyag biztosítja (Doulton szabadalom).
Mi a teendő, ha lecsökken a kifolyó víz sebessége?
Ha túl sok a lebegőanyag (pl rozsda) a vízben, ez hagyományos szűrőknél akár 1-2 hét múlva is bekövetkezhet.  
A Doulton betétben a 7mm vastag kerámia burok megvédi az aktívszenet és az ólom eltávolítására alkalmas anyagot az eltömődéstől, az idő előtti kimerüléstől. Ha a kerámia felület annyira eltömődne, hogy lecsökken a szűrőből kifolyó víz sebessége, a szűrő kerámia felülete vízzel egyszerűen lemosható (ls. a videok között).


#ivovizem #ivóvizem
vizetiszom ultracarb olom ivóvíz  víztisztító ólom csapviz doulton  vizszuro aquachallenge laboratórium szaktanácsadás


további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium



Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz