Lombik - csapvízről, tabuk nélkül! - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

Ólom az ivóvízben és a kisbabád...

Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás
Közzététel szerző: itt egészség · 16 Október 2020
Tags: egészségbabatáplálás
Update:
" … az 5 µg/l feletti ólom mennyiség az ivóvízben jelentősen emelte a 6-24 hónapos gyermekek vérólom szintjét…mindenképpen szükséges a gyermekintézmények teljes körű felmérése”. forrás: http://egeszsegtudomany.higienikus.hu/cikk/2021-1/EgTud.2021.1.66.pdf

Az ivóvíz ólomszennyezésének értékelése, a lehetséges megoldások mérlegelése szakmai kompetencia, ha a háztartásban várandós nő, szoptatós anyuka vagy 3 év alatti kisgyermek fogyasztja a vizet.

Miért fontos a várandósok és a kisgyerekes szülők számára a víz ólomszennyezésének ismerete?
Azt eddig is tudtuk, hogy a csapvíz ólomszennyezése szempontjából  kiemelten veszélyeztetettek a várandósok és a kisgyerekek. A HBBF megrendelésére készült, 2020.10.20-án publikált tanulmány megállapítása szerint

"várandósok, csecsemők, kisgyerekek vonatkozásában az ivóvízre nem határozható meg tolerálható ólomkoncentráció"

Védőnők, Kismamák, Véleményformálók, Döntéshozók figyelmébe!
Félő, hogy sok érintett nem tud arról, hogy vezetékes ivóvize ólomszennyezett lehet.
Ennél aggasztóbb az, hogy sokan egy 10ppb határértékkel való összehasonlítás után téves következtetésre jutnak, hamis biztonság érzettel. A [3] linkről letölthető kiadvány a csecsemőkre vonatkozóan konkrét ivóvíz ólom koncentráció - vérólom szint növekedés - IQ csökkenés korrelációt is bemutat.
A kutatás a legsérülékenyebb csoport szempontjából statisztikailag is értelmezhető minta mennyiségre, külön dokumentációban bemutatott módszertanra alapozott. A frissen publikált eredménynek döbbenetes a konklúziója:

„5-15 ppb ólomszennyezést tartalmazó vízből készült tápszer fogyasztása 1-2 IQ pont csökkenést eredményez”
  
Magyarországon jelenleg 10ppb az az érték, amivel való összehasonlítás a kockázatértékelés alapja. (Az EU direktíva szerinti 5ppb célérték bevezetésének határideje: 2036.01.12.)
A tanulmány (is) megerősíti, hogy várandós nők, kisbabák és 3 év alatti gyerekek esetében nincs elfogadható ólomkoncentráció a vízben.
Ebből az is következik, hogy azokban a magyar háztartásokban, ahol várandós, csecsemő vagy 3 év alatti kisgyerek iszik a vezetékes vízből, fontos az ólomvizsgálatot követő egyedi kockázat értékelés (szükség esetén megoldás keresés) vagy  igazoltan ólomszennyezés mentes forrásból származó ivóvíz biztosítása.

Mi az azonnali megoldás?
A csomagolt vizek mellett a víz felhasználóhelyi tisztítása (konyhai ivóvíz tisztító kisberendezés) lehet a fenntartható és kényelmes alternatíva. Az ólomszennyezés szempontjából egy adott háztartásba megfelelő ivóvíz tisztító kiválasztásakor ismerni kell a kiinduló vízminőséget, a tisztított vízre vonatkozó elvárásokat, és a biztonságos üzemeltetés feltételeit is.
A vizsgálati eredmények értékelése és az ebből adódó megoldási lehetőségek mérlegelése vízkémiai és vízkezelés technológiai szakmai ismereteket igényel azért, mert egy víztisztító ólom eltávolítási képessége több paramétertől függ, többek között a víz összetételétől, az üzemeltetés körülményeitől, az ólomszennyezés nagyságától, az ólomszennyezés minőségétől (oldott, oldatlan).

Mit tehet egy körültekintő várandós nő, kisgyermekes anyuka?
Az NNK szakhatóság Ólom Munkacsoportja vizsgálta és tanúsította a víztisztítókat ólomeltávolítás szempontjából.
Valós használati körülmények között megmérte, melyik típus mennyire képes eltávolítani az ólomszennyezést.
Egyéb, olyan fontos paramétereket is vizsgáltak, amik a víztisztító működéséből adódóan kockázatot jelenthetnek. (Pl. bakteriológiai és/vagy kémiai minőségromlás, ami különösen a 3 év alatti gyerekekre nézve lehet kockázatos).

Honnan tudható, hogy a kiválasztott víztisztító megfelelő-e?
Az Ólom Munkacsoport azért vizsgálta a víztisztítókat, hogy segítséget nyújtson a megfelelő megoldás megtalálásához.
Minden magyarországi engedélyes víztisztítót forgalmazó (86 cég) megkapta az NNK-tól a felkérést, hogy vegyen részt ebben a tanúsítási vizsgálatban. Az EU finanszírozott program az engedélyes cégek részére a több százezer forint értékű vizsgálatot és szakértői véleményt ingyenesen biztosította.
Nem csupán a víztisztító ólomeltávolítási képességéről, de a biztonságos üzemeltetés feltételeiről, az esetleges korlátozásokról is részletes szakvélemény készült. A vizsgálati eredményeket  magyarázattal, szakvéleménnyel a forgalmazók megkapták.
Azokról a készülékekről, amik ebben a tanúsítási folyamatban részt vettek, a forgalmazók tanúsítási jegyzőkönyvvel rendelkeznek, ami elegendő információ ahhoz, hogy a vásárlóikat tájékoztatni tudják. (Az más kérdés, megteszik-e ezt, és a tájékoztatást a korlátozásokról, a biztonságos üzemeltetésről korrekten nyújtják-e.)

legjobb víztisztító
kép: NNK FB
Honnan érdemes tájékozódni?

A vizsgálati eredményeket összefoglaló tájékoztatót az NNK a honlapján tette közzé.
Az alábbi táblázat ebben az összefoglalóban található.  A táblázatban nem szereplő forgalmazók vagy nem jutottak túl a vizsgálati kör első fázisán vagy nem vállalták a megmérettetést.

NNK összefoglaló táblázata a tanúsított víztisztítókról. Kockázatok, korlátozások. Ólomeltávolító képesség a 10ppb határértékhez hasonlítva! "ólom határérték alá csökkentésére alkalmas" [forrás:NNK honlap]

Felhívom a figyelmet arra, hogy az "ólom határérték alá csökkentésére alkalmas" minősítés  a jelenlegi EU 10ppb cselekvési(!) határértékkel való összehasonlítás alapján történt, a tényleges eltávolítási képesség a jegyzőkönyv táblázataiban található meg.
Ez azért fontos, mert kisgyermekek és várandósok esetében a 100% ólomeltávolítási képesség a biztonságos.

Magyarországon az egyetlen olyan víztisztító, ami NNK vizsgálatokkal tanúsítottan, korlátozások nélkül alkalmazható, mindhárom szennyezettségi kategóriában: a Doulton Ultracarb szűrőbetétet tartalmazó víztisztító termékcsalád.
A szakhatóság a munkáját elvégezte.

Légy körültekintő! Tájékozódj és mérlegelj! Dönts felelősen!

További információk:

Hivatkozások:
[1] 1 oldalas összefoglalók
a tájékoztatót publikáló szervezet honlapja:
tájékoztató:
Címlapkép: HBBF összefoglalóból [www.hbbf.org]



további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium



Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz