Tájékoztatás - csapvíz ólomszennyezéséről - Vízvizsgálat * Tanácsadás * Megoldás

kapcsolat
legjobb megoldás
kapcsolat
KAPCSOLAT
Tel: 1-2124157
KEZDŐLAP
laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás
2021.03.10
Tájékoztatás és tudnivalók - a csapvíz ólomszennyezéséről
Az ólomtérképeken pirossal jelölt épületek [0] a víz ólomszennyezése szempontjából legalább „magas kockázatú” kategóriába sorolandók. Az ólom másodlagos szennyezőként az ólomcsövekből, szerelvényekből oldódhat a vízbe.
Ebbe a besorolásba tartozó épületek lakói számára megnyugtató módon csak laboratóriumi mérésekkel zárható ki a csapvíz ólom szennyezése. A vizsgálatokat követően dönthető el az, milyen megoldások jöhetnek szóba, amennyiben a víz ólomszennyezett.

Miért fontos ez?
Az ivóvízben lévő ólom várandós nők és kisgyerekek esetében súlyosan egészségkárosító [1]. Tekintettel arra, hogy az ólom a szervezetből nem kiürülő nehézfém, a sérülékeny csoportok számára az ivóvízben nincsen tolerálható ólomkoncentráció (nem határozható meg egészségügyi szempontból határérték). Mindaddig, míg az ólomszennyező forrás kiiktatása megtörténik, várandós nők és kisgyerekek részére más forrásból származó (palackozott vagy tisztított) víz fogyasztása javasolt.
 
Mi a teendő igazolt ólomszennyezés esetén?
A végleges megoldás az ólom szennyező forrás(ok) beazonosítása és a teljes rendszerre vonatkozó kiiktatása (vezetékek, szerelvények cseréje).
Egy-egy lakáson belül a csövek, szerelvények részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten, ezért a közös és a privát ólom csőszakaszok, szerelvények eltávolítása, kicserélése egyidejűleg lenne kívánatos.

Mi az azonnali megoldás?
A csomagolt vizen kívül az NNK ólomra tanúsított víztisztítók alkalmazása jöhet szóba.
Társasházak részére központi ivóvíztisztító (POE) az ólomszennyezés eltávolítására nincsen, víztisztítóról helyileg, háztartásonként érdemes gondoskodni (POU víztisztító).
Ez környezetkímélő, kényelmes és gazdaságos megoldás.
Fontos tudni azt, hogy a legtöbb forgalomban lévő háztartási víztisztító nem képes az ólom megbízható eltávolítására, még akkor sem, ha a szűrt víz íze javul.
 
Milyen víztisztító lehet megfelelő?
A megbízható, ólom eltávolításra alkalmas és tanúsított víztisztítók listáját az NNK a honlapján tette közzé [2].
Vásárlás előtt érdemes meggyőződni a víztisztító ólom eltávolítási képességéről (NNK tanúsítási jegyzőkönyvek, összefoglaló táblázat). Az ólomvizsgálat eredményétől függően szükség lehet az ólomeltávolítást igazoló részletes laboratóriumi mérési eredményekre is, amennyiben a tisztított vizet gyermek vagy várandós nő is fogyasztja.
A szakhatóság (NNK) konkrét termékre vonatkozóan felvilágosítással is szolgál, megfelelő-e az adott berendezés a kiválasztott célra.

Mit ajánlunk?
NNK vizsgálati eredmények és ivóvízbiztonsági engedélye alapján a Doulton víztisztító bármely felhasználásban (háztartási, munkahelyi, közösségi), mindhárom szennyezettségi kategóriában biztonságos, 100% ólom eltávolítást biztosít.
Az Ultracarb szűrőbetét [3] a víz ásványi anyag tartalmát megőrzi, szelektíven csak az egészségre káros szennyezőket (ólom, peszticidek, klórozás melléktermékei, szerves szennyezők), valamint az íz- és szagrontó anyagokat távolítja el a vízből [4].
Biztonságos, megbízható megoldás, a tisztított ivóvizet várandósok és gyermekek is fogyaszthatják, korlátozások nélkül.
Bármely igényt kielégítő, kimagaslóan biztonságos, gazdaságos, környezetkímélő és kompakt megoldás.
 
A Doulton Ultracarb víztisztítók kedvező feltételekkel, szaktanácsadással laboratóriumunkban is megvásárolhatók [5]!

 
Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
1-2124157, 1-2148937
1026. Budapest, Szilágyi E. fasor 43/b.

letölthető tájékoztatók
Média a csapvíz ólomszennyezéséről
Egészséghatások
Tabuk nélkül!
Van megoldás!
Ólom a vízben?
>> Ólom az ivóvízben!  - Átlátszó cikk
>> Beszélgetés a budapesti csapvízről - Millás reggeli rádió beszélgetés


TARTALOM

Doulton hírek, aktualitások
2019.05.06.
A csapvíz ólomtartalmáról -
mit tehetünk?

Meghallgatható a Millásreggeli honlapjáról (képre kattintva)

Mitől ólomszennyezett a budapesti csapvíz? Mit tehetünk?

csapvíz ólom ivóvíz célzottan ólomra engedélyezett háztartási ivóvíztisztító kisberendezés


2019.01.11.
A csapvíz ólomtartalmáról -
gyakorlati tanácsok...Kedves Csapvizet Fogyasztók!

A napokban kapták meg az érintettek csapvíz vizsgálatuk eredményét az ólomtartalomra vonatkozóan (NNK vizsgálat).
A szakhatóság ajánlása alapján "...a végleges megoldásig szóba jöhet a MINŐSÍTETT háztartási kisberendezések alkalmazása... annak előnyei és kockázatainak mérlegelése mellett".

Az előnyök és a kockázatok mérlegeléséhez egy kis segítség, a teljesség igénye nélkül (további információk, forrásmegjelölések közérthetően a www.olomavizben.hu/blog-ban)

1) Eredmény értelmezése
Nem tudjuk, az ólomszennyezés pontosan honnan származik, ezért az ólomdugó (a legmagasabb ólomkoncentrációjú víz) mozgása nehezen modellezhető.
Ebből  következik, hogy semmi biztosíték nincsen arra, hogy az 1-2 perces kifolyatás elegendő "óvintézkedés".
De arra sincsen, hogy az ólomkoncentráció nem növekedik bármely vízminőségi jellemző (hőmérséklet, pH) változásával vagy a vezeték rendszerben történő bármilyen beavatkozást követően (pl. vízkőréteg megsérülése).

Az ólom a szervezetből nem kiürülő nehézfém:  elsősorban az idegpályákon rakódik le, kisgyerekeknél, várandósoknál egészséget veszélyeztető, magas kockázati tényező.
Éppen ezért fontos kiiktatni a csapvíz általi ólomexpozíciót: más forrásból gondoskodni az ólommentes ivóvízről vagy a csapvizet megfelelő végponti víztisztítóval ivóvíz minőségűre tisztítani.

Már Magyarországon is elérhetők azok a víztisztítók, amik TÖKÉLETES ALTERNATÍVÁT nyújtanak, így nem csak a csomagolt víz jelenti az egyedüli megoldást.

2) Háztartási kisberendezések
Az ólom biztonságos eltávolítására csak az ólomra (is) bevizsgált és minősített szűrők alkalmasak.
Nem javaslom az RO, a teljes ioncsere vagy a desztillálók alkalmazását.
Nem csak azért, mert sokkal drágább, mint az alább javasolt, de  azért sem, mert üzemeltetésük nagy odafigyelést igényel, a kockázati tényezők számottevők (további információk: www.olomavizben.hu/blog).

Másrészt Magyarországon a szolgáltatott vezetékes víz kiváló minőségű, ásványi anyag tartalma kedvező, így ennek megőrzése kívánatos.
Az új generációs un. integrált, ólom eltávolítására is alkalmas aktívszenes szűrők optimális megoldást nyújtanak (ár,   beüzemelés, biztonság, helyigény, vízfelhasználás stb. szempontjából lényegesen kedvezőbb).

!! Szeretném felhívni a figyelmet  arra, hogy nem minden aktívszenes szűrő képes megkötni az ólmot !!
Az ólom biztonságos eltávolítására CSAK AZ ÓLOMRA BEVIZSGÁLT és minősített szűrők alkalmasak.

Az ólom eltávolítására is alkalmas víztisztítók minimum NSF/ANSI 53 Pb protokoll szerinti vizsgálati jegyzőkönyvvel kell rendelkezzenek.
Ebben az ólomeltávolítási hatékonyság 150 mikrogram/L ólomkoncentrációra vizsgálva, %-os formában van megadva.
Ezt a jegyzőkönyvet érdemes elkérni a forgalmazótól, és megbizonyosodni arról, hogy az ólomeltávolítási hatékonyság legalább 98%-os.
Az olyan minőségi bizonyítványok, melyek általánosságban, pl. az összes nehézfémre vonatkozóan adják meg az eltávolítási hatékonyságot, a wekerlei csapvíz ólomeltávolítására nem biztonságosak.

A magyarországi forgalmazási engedély megléte önmagában semmire sem garancia!
Az NNK véleménye alapján kiadott és a Kormányhivatal által aláírt használati útmutatóban minimálisan a következő megjegyzésnek kell szerepelnie "...a vizsgálati eredmények alapján alkalmas lehet az ivóvízben lévő ...ólom mennyiségének csökkentésére".

A  hivatalos, pecséttel is ellátott használati útmutató tartalmazza a víztisztító üzemeltetési feltételeit, korlátozásokat. Csak az ebben leírtak betartása garantálja a biztonságos, megbízható működést.

Kedves  Érintettek!

A Akkreditált Vizsgálólaboratóriumban wekerlei vízmintán (Pannónia út)  az Ultracarb szűrőbetétet tartalmazó víztisztító működését ellenőriztük.
A vizsgálati jegyzőkönyv (file >> e41963.pdf), minőségi bizonyítványok, tanúsítványok és esettanulmányok a FB csoportunkban találhatók.

A valós vízmintára is a "szakirodalmi" és "laboratóriumi modellkísérleti" eredményeket, vagyis a  TELJES ÓLOMELTÁVOLÍTÁST igazoltuk.
Az integrált szűrőbetét az ólomszennyezésen kívül eltávolítja az összes egészségre káros szennyezőt (pl. klór, trihalometánok), az ízrontó anyagokat is - az optimális ásványi anyag tartalom megtartása mellett.

Bizalommal ajánlom bármely wekerlei háztartásba!

Azari Katalin
vegyészmérnök

#ólom #csapvíz #ivóvíz #vanmegoldás! #Wekerle #NoPlastic


2019.01.05.
Ahány háztartás,
annyiféle csapvíz!

A képen különböző csapvizek "látható" szennyezői vannak (Doulton vízszűrőbetét kerámia felülete néhány hét szűrést követően).

A kerámia felületről a szennyeződés lemosható, míg egy hagyományos aktívszenes szűrőt jobb esetben eltömít. A vas-hidroxid csapadékon nem kívánatos bakteriológiai folyamatok indulhatnak be, ami a nyers víz kiinduló minőségét is ronthatja.
Rosszabb esetben véletlenszerűen leoldódhat a szűrőbetétről akár a szűrt vízbe  is a szennyeződés.
Ha nem Doulton szűrővel szűri a csapvizet, ezzel a szervezetének kell megküzdenie...

további információk
vízvizsgálat

Szakmai tartalom: Azari Katalin vegyészmérnök, ivóvíz tanácsadó


Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz