Ultracarb működés ellenőrzés wekerlei csapvízre. - Ivóvíz vizsgálat és tanácsadás akkreditált laboratóriumban: 1-2124157

kapcsolat
Doulton hírek
blog a vízlaborból
legjobb megoldás
ivóvíz tanácsadás: 1-2124157 (munkanap 8-15-ig)
Tartalomhoz ugrás

Wekerlei valós csapvízminta ólomtartalmának vizsgálata januártól (folyt. köv.)

Az alábbi képekre kattintva megjelennek az egyes havi eredmények.
Az első, 2018-ban levett mintát követően másik vezetékre kötöttek át, azt remélve, hogy az ólomtartalom jelentősen lecsökken.

Elgondolkodtató, hogy mennyire bizonytalan a csapvíz ólomtartalma (a mintavétel mindig azonos körülmények között történt).
 1. A februári minta esetén csökkent az ólomtartalom a csapvízben. Itt a kifolyatás hatására határérték alatti ólom volt mérhető.
  A szűrő kimutatási határ érték alá csökkentette az ólomtartalmat, azaz maradéktalanul eltávolította.

 2. A márciusi mintában növekedett az ólomtartalom, itt már a kifolyatás nem vitte határérték alá az ólmot. A szűrő eltávolította.
 3. Áprilisban az NNK is vizsgált, az ólomtartalom tovább növekedett, a kifolyatás nem jelentett megoldást. A szűrő maradéktalanul eltávolította az ólmot.
 4. Májusban a januárihoz képest több, mint 16-szoros emelkedés volt a csapvízben, a határérték 21szerese! A szűrő maradéktalanul eltávolította az ólmot.
 5. A júniusi csapvízminta ólomtartalma: 135 mikrogram/liter (a határérték 13,5 szerese). A szűrő 5 hónap működést követően is maradéktalanul eltávolította ezt a magas ólomtartalmat is.
 6. Az utolsó mintavétel a szűrőbetét cseréje előtt történt, 6 hónappal a beüzemelést követően. A csapnyitáskori vízminta ólom tartalma meghaladta a 200ppb-t, a kifolyatás itt sem lett volna elegendő "óvintézkedés", hiszen folyatást követően is határértéket közel kétszeresen meghaladó ólomkoncentráció volt mérhető. A jó hír az, hogy az Ultracarb szűrőbetét maradéktalanul eltávolította az ólmot.


 

Az ultracarb szűrőbetét 6 hónapos működést követően, még az extrém magas ólmot is maradéktalanul eltávolította.Mire érdemes figyelni víztisztító választásakor? Mi az NSF/ANSI tanúsítvány és miért fontos?

Magyarországon a vezetékes víz jó minőségű,  kedvező ásványi anyag összetételű, ezért az ivóvíz előállításához (felhasználóhelyi utótisztításához) nincs szükség drága és extra felügyeletet igénylő technológiákra (mint amilyen a reverz ozmózis, a desztilláció vagy a teljes ioncsere).

Fontos, hogy tisztában legyünk a csapvíz reális szennyezőivel, nehogy a kiválasztott szűrő többet ártson, mint használ:

 • a leggyakrabban használt aktívszenes szűrők többsége csak ideiglenesen képes megkötni  a nehézfém szennyezőket is, majd véletlenszerűen visszaengedi a szűrt vízbe (így többet árt, mint használ - még akkor is, ha a víz íze jobb).
 • vannak olyan víztisztítók is, amik a magyar csapvizek szennyezőihez képest irreálisan drágák, hiszen sokkal többet "tudnak", mint amire szükség van.
 • ugyanakkor lehet, hogy nincs felkészülve pl. a lebegőanyagok vagy egyéb reálisan jelenlévő szennyezők kiszűrésére, így a szűrőanyag idő előtt eltömődik és nem tud biztonságos hatékonysággal működni.

Akkor optimális a választás (megbízhatóság, vízminőség és ár szempontjából), ha a szűrőanyag az életciklusának végén is tökéletesen távolítja el a jelenlévő szennyezők mindegyikét.

A víztisztító bizalmi termék, hiszen a vásárló nem tudja ellenőrizni a működését.
Ezért kiemelten fontos szempont a választásban a gyártó megbízhatósága és a termék minőségi tanúsítványának megléte.

A gyártók termékük megfelelőségét független laboratóriumi vizsgálatokon alapuló termék minősítésekkel, a gyártási folyamat megbízhatóságát pedig minőségbiztosítási rendszertanúsítványokkal igazolják ( a minőségbiztosítási rendszertanúsítvány nem a termék víztisztítási képességére ad információt).
Aktívszenes szűrők esetében erre az NSF/ANSI 42 és 53 szerinti minősítés való.

A magyar csapvizekben a legsúlyosabban egészségkárosító szennyező az ólom, ezért olyan terméket érdemes vásárolni, ami rendelkezik <<NSF/ANSI 53 ólom eltávolítására>> tanúsítvánnyal (és vizsgálati jegyzőkönyvvel) vagy az NNK vizsgálaton alapuló szakhatósági engedéllyel <<ólom csökkentésére is alkalmas>> megjelöléssel. Ezt a forgalmazó igazolja a vásárló felé.

Fontos a forgalmazó felkészültsége, szakmai kompetenciája a megfelelő szűrőanyag, szűrőbetét kiválasztásához.

Példaként a laboratóriumunkban használt Ultracarb aktívszenes integrált szűrőbetét jegyzőkönyveit, NSF termék és minőségbiztosítási rendszer tanúsítványait mutatom be.
A szűrőt több életcikluson át, valós használati körülmények mellett is teszteltünk.

A vizsgálati eredmények kiválóak - az ólom, a rákkeltők, valamint az íz és szagrontó anyagok eltávolítása szempontjából is.

Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium


További vizsgálati jegyzőkönyvek
Összefoglaló vizsgálati jegyzőkönyv és szakvélemény (nem csak ólomtartalomra vizsgálva)

Vizsgálati jegyzőkönyv

NSF/ANSI  53 ólomra pH=6,5 jegyzőkönyv

NSF/ANSI 53 ólomra pH=8,5 jegyzőkönyv

Minőségbiztosítási tanúsítványok

Legjobb víztisztító
további információk
vízvizsgálat
Doulton Magyarország márkaképviselet
Vízkutató Vízkémia Kft. - NAH által NAH -1-1217 számon Akkreditált  Vizsgálólaboratórium

Laboratórium vezető: Szakács Imre vegyészmérnök
Ivóvíz tanácsadó: Azari Katalin vegyészmérnökVissza a tartalomhoz